Polen wil dat het zwaartepunt van de macht in Europa van de Europese Commissie wordt verplaatst naar de regeringsleiders in de Europese Raad. Een deel van de leiding van de EU moet ook aftreden. 

Dat heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski maandag gezegd na een vergadering met zijn ambtgenoten van negen andere staten in Warschau.

De bijeenkomst van de ministers uit Polen, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Hongarije, Slovenië, Spanje en Slowakije stond in het teken van het neen van de Britten tegen de EU. In de vergadering werden "tamelijk radicale voorstellen" geuit, zei Waszczykowski.

De leider van de conservatieve Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, Jaroslaw Kaczynski, verlangde eveneens personele consequenties, met name voor de uit Polen afkomstige EU-raadsvoorzitter Donald Tusk.

Verantwoordelijkheid

De vroegere Poolse premier, met wie Kaczysnki al langer overhoop ligt, "draagt de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de brexit en moet uit de Europese politiek verdwijnen, maar dat geldt ook voor de hele EU-commissie in haar huidige samenstelling".

Waszczykowski hekelde de "verschillende gespreksformaten van de laatste tijd: de Normandië-groep, de Minsk-groep, de grondleggersgroep. Dat leidt tot versplintering." Het overleg in Warschau was geen nieuw gespreksformaat, maar diende om van gedachten te wisselen, zei hij.

De EU-commissie begon in januari een onderzoek naar de bescherming van de rechtsstaat in Polen. Aanleiding was de omstreden hervorming van de rechterlijke macht door de nationalistisch-conservatieve regering in Warschau.