Twee van de drie grote kredietbeoordelaars hebben de status van het Verenigd Koninkrijk naar beneden bijgesteld. Dit is het gevolg van de Brexit waar de Britten vorige week voor kozen in het referendum.

Het Verenigd Koninkrijk genoot tot de Brexit het hoogst mogelijke vertrouwen van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Maar S&P liet maandag weten dat het rapportcijfer voor Brits langlopend schuldpapier niet één maar zelfs twee stappen omlaag gaat, van AAA naar AA.

De verlaging is ingegeven door de keuze van het Britse volk in een referendum om de Europese Unie te verlaten. Die stap leidt tot zoveel onzekerheid, dat S&P de kans op een verdere verlaging in de nabije toekomst groot acht.

Fitch schaalde het land eerder al een stap lager in, maar degradeerde het Verenigd Koninkrijk maandagavond nog verder van een AA+- naar een AA-status.

De derde grote kredietbeoordeler, Moody's, stelde vrijdag de kredietwaardigheid van de Britten al bij. Moody's zinspeelde dit weekend ook op een verdere verlaging als reactie op de onzekerheid die de Brexit met zich meebrengt.

Hogere rentes

Een lagere kredietbeoordeling betekent doorgaans dat een land hogere rentes moet betalen op zijn staatsleningen.

Het besluit van de kredietbeoordelers komt niet als een verrassing. Hoofdanalist Moritz Kraemer had vrijdag al tegen zakenkrant Financial Times gezegd dat S&P de Britse AAA-rating (ook wel triple-A genoemd), volstrekt onhoudbaar vond gezien de verwachte nadelige economische en politieke gevolgen van een vertrek uit de EU.