Cameron sluit nieuw referendum over Brexit uit

De Britse premier David Cameron sluit een nieuw referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie uit. 

''Er kan geen twijfel bestaan over het resultaat. Ik ben duidelijk, het kabinet heeft vanmorgen afgesproken dat het besluit moet worden aanvaard'', zei Cameron maandag in het parlement.

Camerons opmerking komt nu een petitie voor een nieuw referendum veel handtekeningen krijgt.

De voorstanders van een nieuw referendum vinden dat een meerderheid van zeker 60 procent nodig is als de opkomst beneden de 75 procent blijft. Maar volgens de premier moet de uitslag van de stemming van Verenigd-Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen worden gerespecteerd.

Video: Cameron: 'Besluit moet worden aanvaard'

Petitie

Op vrijdag en zaterdag hebben meer dan 2,5 miljoen Britten een petitie ondertekend die oproept tot een tweede referendum over een Brexit. Inmiddels staat de teller op 3,7 miljoen.

De online petitie werd afgelopen vrijdagochtend online gezet op de website van het Britse parlement, nadat bekend was geworden dat een nipte meerderheid van de Britten voor een Brexit had gestemd.

Bij het referendum over een brexit bracht 72 procent van de Britten een stem uit. Donderdag sprak 'slechts' 52 procent van de 46,5 miljoen geregistreerde stemmers zich uit voor het verlaten van de Europese Unie.

Artikel 50

Cameron zei verder dat de beslissing Artikel 50 in werking te stellen een besluit van ''Verenigd-Koninkrijk alleen'' is. Dit artikel dat de uittreding uit de EU regelt, zal niet door de huidige Britse regering worden geactiveerd.

Cameron wil dit overlaten aan zijn opvolger. Wel is het ''een soevereine beslissing, alleen Verenigd-Koninkrijk zal hiertoe besluiten'', benadrukte hij.

De Britse regering zet momenteel een speciale afdeling op met medewerkers van verschillende afdelingen en deskundigen die de uittredingsonderhandelingen met de EU moet voorbereiden.

Ze moeten zich ook buigen over de doelstellingen voor de toekomstige betrekkingen met de EU en de rest van de wereld, zei Cameron. Zijn opvolger, die de onderhandelingen moet gaan leiden, krijgt zodoende vanaf het begin de beste adviseurs, zei hij.

Debat

Maandag debatteerde het Britse Lagerhuis met Cameron over de uitslag van het referendum en de gevolgen van een Brexit. Aan Cameron werd gevraagd zijn besluit af te treden te heroverwegen, maar de Britse premier peinst daar niet over.

Nu de bevolking zich tegen het EU-lidmaatschap heeft uitgesproken, moet een nieuwe premier zich hier over buigen, aldus Cameron.

Lees meer over:
Tip de redactie