De Europese Unie (EU) gaat nog niet met het Verenigd Koninkrijk praten over het verlaten van de Europese Unie, voordat dat besluit officieel is genomen. Het gaat dan om zowel formele als informele gesprekken.

Alleen wanneer de Britten Artikel 50 activeren, zal de EU richtlijnen voor de uittreding gaan opstellen, zeggen de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Italiaanse premier Renzi maandag.

In de Britse politiek gaan steeds meer stemmen op om de procedure nog niet in gang te zetten om beter op de gevolgen van een Brexit te kunnen anticiperen.

Eerder riepen zes Europese ministers van Buitenlandse Zaken op tot een snelle uittreding van de Britten. Minister Frank-Walter Steinmeier van Duitsland zei dat er zo snel mogelijk aan de onderhandelingen moet worden begonnen.

Crisisberaad

In Berlijn ontvangt Merkel maandag Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, en de leiders van Frankrijk en Italië, voor een crisisberaad over de Brexit.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie komt maandagmiddag bijeen om de situatie rondom de Brexit te bespreken en de Europese top van regeringsleiders van dinsdag en woensdag voor te bereiden. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de Britse premier David Cameron inmiddels gesproken.

Ook komen maandag de Britse regering en de regering van Wales samen.

Video: Crisisberaad over de Brexit in Berlijn

Crisisberaad over de Brexit in Berlijn
Crisisberaad over de Brexit in Berlijn

Conservatieve leider

De Conservatieve Partij adviseert Britten om vóór 2 september een nieuwe leider aan te stellen. Het proces om een nieuwe leider van de Conservatieve Partij aan te stellen moet volgende week beginnen, meent de partij.

Cameron sluit een nieuw referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie uit, meldt de krant The Independent maandag.

De woordvoerder van Cameron zei dat het houden van een nieuwe volksraadpleging ''in de verste verte niet op de kaart staat''. Camerons opmerking komt nu een petitie voor een nieuw referendum veel handtekeningen krijgt. De voorstanders van een nieuw referendum vinden dat een meerderheid van zeker 60 procent nodig is als de opkomst beneden de 75 procent blijft.