De Britse minister van Financiën George Osborne zegt dat de Britse economie sterk genoeg is om de financiële malaise na het Brexit-referendum op te vangen.

Osborne verwacht weliswaar dat de Brexit-stem de komende tijd nog zal leiden tot meer onrust op de financiële markten, maar hij verwacht dat er geen grote problemen zullen ontstaan. "Onze economie is sterk genoeg om de uitdaging waar ons land nu voor staat, aan te kunnen", zei Osborne maandag tegen de pers.

De minister van Financiën sprak voor het eerst openlijk sinds het Verenigd Koninkrijk in het referendum donderdag stemde vóór het verlaten van de EU. Osborne zei ook dat de regering plannen in werking heeft gesteld om de uitslag van de stemming op te vangen.

Voorafgaand aan het referendum zei Osborne nog dat een overwinning van het Leave-kamp een noodbegroting noodzakelijk zou maken. De financiële markten zouden het vertrouwen in het pond en Brits staatspapier verliezen, waarschuwde hij toen.

Opvolger

Osborne benadrukte maandag verder dat de Britse regering de procedure voor het uittreden van de Europese Unie pas in werking moet stellen als zij een duidelijk beeld heeft van de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Hij noemde het verstandig om te wachten tot de opvolger van premier David Cameron is aangetreden om te besluiten welke koers de regering moet varen.

George Osborne werd lang genoemd als mogelijke opvolger van Cameron, maar de nederlaag van het Remain-kamp heeft de kansen van de prominente voorvechter van het Britse EU-lidmaatschap aanzienlijk doen slinken. De Britse schatkistbewaarder beraadt zich de komende dagen op zijn positie en toekomst.

Volgens collega-minister Chris Grayling, een kopstuk van de 'Brexiteers', is er ook in een nieuwe regering "absoluut" plaats voor Osborne en andere Remainers.

'Welkom in België'

De Belgische premier Charles Michel heette internationale bedrijven die nu gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk alvast welkom in zijn land. "Veel Britse bedrijven zijn bezorgd dat de Brexit hun toegang tot de Europese markt zal bemoeilijken", aldus Michel tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

"Wel, dan is mijn boodschap ­duidelijk: 'Welcome to Belgium', een land met een ondernemersvriendelijke regering in het hart van de EU."