De Europese aandelenmarkten gingen maandagmiddag verder onderuit. Onzekerheid over het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie, vooral de gevolgen daarvan voor banken, zorgen opnieuw voor veel onrust op de beursvloeren.

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index even na 15.00 uur 2,2 procent in de min op 415,06 punten.

Daarmee werden de zware koersverliezen van vrijdag verder uitgebouwd. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter in Amsterdam 5,7 procent in de min. Dat was een van de 25 slechtste beursdagen ooit.

Tot de sterkste verliezers behoorden ING en ABN Amro met verliezen van 8,2 en 7,8 procent. Verzekeraar Aegon leverde 5,7 procent in. Uitzender Randstad stond onderaan de AEX met een verlies van 10,6 procent.

Bij de middelgrote fondsen vielen nog zwaardere klappen. De MidKap zakte 4,1 procent tot 584,92 punten. 

Naschokken

Na de uitslag over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie breekt nu een periode van grote onzekerheid aan voor beleggers over wat de gevolgen van een Brexit zullen zijn. Die onduidelijkheid zal de beurshandel voorlopig blijven overschaduwen, denken marktkenners.

In Londen kelderde EasyJet ruim 20 procent. De Britse prijsvechter heeft zijn verwachtingen naar beneden bijgesteld vanwege de brexit. Ook kampt easyJet met de gevolgen van stakingen en slecht weer. 

Het Britse pond sterling beweegt op het laagste niveau in 31 jaar, terwijl de goudprijs verder stijgt naar het hoogste niveau in twee jaar.

Verder vluchtten beleggers in veilig geachte investeringen zoals goud, de Japanse yen en Duitse en Amerikaanse staatsobligaties. Tevens leverde de euro aan waarde tegenover de dollar in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent op 47,60 dollar en Brentolie klom 0,1 procent tot 48,48 dollar. De euro zakte naar 1,1036 dollar, tegen 1,1114 dollar bij het slot in Europa vrijdag.