Inmiddels hebben drie miljoen mensen de petitie getekend waarin een nieuw referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk wordt voorgesteld.

De grens van drie miljoen handtekeningen werd zondag overschreden. De Britse regering moet zich uitspreken over het referendum en het Britse parlement zal een debat erover moeten overwegen.

In de petitie wordt gevraagd om een nieuw referendum. De initiatiefnemers vinden dat er een nieuwe stemming moet komen als er bij de uitkomst geen doorslaggevende meerderheid is.

Zo stellen de petitiemakers dat er een meerderheid van 60 procent moet zijn die voor of tegen een Brexit stemt, als de opkomst lager is dan 75 procent. Bij de stemming donderdag was er een opkomst van 72 procent. Het kamp voor een Brexit had een krappe meerderheid van 51,9 procent.

Populair

De petitie werd vrijdagochtend online gezet, nadat bekend was geworden dat de nipte meerderheid voor uittredding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie had gestemd.

Zaterdagochtend had al ruim een half miljoen Britten de petitie getekend. Vooral jongeren zijn ontevreden over de uitkomst van het referendum. In Schotland en Londen was een meerderheid voor het behouden van EU-lidmaatschap.

Echtheid

Er is echter kritiek ontstaan over de echtheid van de ondertekenaars van de petitie. Zo blijkt dat vrijwel iedereen ter wereld de petitie kan tekenen.

Mensen die willen tekenen, moeten aanvinken dat ze Brits staatsburger zijn, maar het is niet duidelijk of dat direct gecontroleerd wordt. Mogelijk worden de stemmen later op echtheid gecontroleerd door de overheid.