De Britse oppositiepartij Labour heeft te maken met een politieke crisis. Veel parlementsleden verzetten zich tegen partijleider Jeremy Corbyn, omdat hij niet genoeg zou hebben gedaan om een Brexit te voorkomen.

De helft van het Britse schaduwkabinet zegt af te willen treden om zo hun leider Corbyn te dwingen op te stappen na zijn gebrekkige optreden in de aanloop naar het referendum. Dat heeft de BBC vernomen uit anonieme bronnen.

Het schaduwkabinet is de tegenhanger van het zittende kabinet. Voor elke minister is er een schaduwminister die het beleid bekritiseert en nieuwe alternatieven voorlegt. 

Vermoedelijk komt er een motie van wantrouwen tegen de Labour-leider. Corbyn heeft laten weten dat hij niet zal aftreden, omdat hij democratisch is gekozen en een groot mandaat heeft gekregen van de partijleden.

Weinig inspanning

Corbyn legde vorige week oproepen van hooggeplaatste Lagerhuisleden om het partijleiderschap op te geven naast zich neer. Zijn partijgenoten vonden dat hij zich veel te weinig had ingespannen om een Britse uittreding uit de Europese Unie te voorkomen.

Ook zou er binnen de partij weinig vertrouwen zijn in winst bij volgende verkiezingen als Corbyn aanblijft als partijleider. Parlementsleden vrezen dat de partij wordt weggevaagd als er mogelijk vervroegde verkiezingen komen in het Verenigd Koninkrijk.

Aftreden

Shaduwminister Heidi Alexander van Volksgezondheid maakte zondagochtend via Twitter bekend dat ze haar aftreden heeft aangekondigd bij de partijtop.

Volgens Alexander is een verandering van leiderschap 'essentieel'. In een brief laat ze weten "met pijn in het hart" af te treden, omdat ze gelooft dat Corbyn "niet de capaciteiten heeft om met antwoorden te komen die ons land vereist".

Labourparlementslid Ian Lucas heeft in een brief aan Corbyn om zijn aftreden gevraagd. "Het is tijd dat u accepteert dat u niet het leiderschap heeft dat onze partij en het land nodig heeft." 

Hilary Benn

Corbyn zette zelf al de buitenlandwoordvoerder van de Labour-partij, Hilary Benn, vanwege kritiek op zijn beleid uit zijn schaduwkabinet. Corbyn ontsloeg Benn nadat die het vertrouwen in hem in een telefoongesprek had opgezegd, vernamen de BBC en The Guardian zondag van Benn zelf.

Benn zei tegen The Guardian dat er onder Lagerhuisleden en in het schaduwkabinet weinig fiducie meer is dat Labour de volgende verkiezingen kan winnen met Corbyn aan het roer. "En misschien komen die verkiezingen veel vroeger dan verwacht.''

In een reactie op het vertrek van Benn kondigde ook secretaris Ian Murray van de Schotse Labour-partij zijn aftreden aan. Volgens de BBC was het ontslag van Benn voor hem de "druppel". Ook Labour-politicie Gloria de Piero, Lilian Greenwood, Lucy Powell, Kerry McCarthy en Seema Malhotra stapten zondag middag op. 

Vooropgezet plan

Volgens de BBC is het waarschijnlijk dat Corbyn de schaduwministers die aftreden vervangt en doorgaat als leider van de partij. Corbyn zou al van plan zijn geweest om de kritische partijleden komende week af te zetten. Doordat het afzetten van Benn eerder bekend is geworden, lijkt alles te worden vervroegd.

Peilingen

Volgens uitgelekte interne peilingen zou van de mensen die vorig jaar op Labour stemden nu een derde op een andere partij stemmen. 

Lagerhuisleden gingen ervan uit dat Corbyn vier jaar de tijd zou hebben om het tij voor de volgende verkiezingen te keren. Zij zijn nu bang dat het maar vier maanden zijn, als er zoals wordt verwacht vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

Conservatieven

Ook bij de Conservatieven heerst grote verwarring. Premier David Cameron heeft aangekondigd af te treden nu het Brexit-referendum anders is uitgepakt dan hij verwachtte.

Pro-Europese Lagerhuisleden van de Tory's zijn naarstig op zoek naar een kandidaat die kan voorkomen dat Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen en voorman van de campagne om uit de EU te stappen, partijleider en eventueel premier wordt.

Video: Cameron kondigt aftreden aan na Brexit

Cameron kondigt aftreden aan na Brexit
Cameron kondigt aftreden aan na Brexit