Al meer dan 2,5 miljoen Britten hebben vrijdag en zaterdag een petitie ondertekend die oproept tot een tweede referendum over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

De online petitie werd vrijdagochtend online gezet op de website van het Britse parlement, nadat bekend was geworden dat een nipte meerderheid van de Britten voor een Brexit had gestemd.

De Britse regering onder leiding van premier Cameron heeft zich altijd uitgesproken tegen een vertrek uit de EU.

Volgens The Guardian had zaterdagochtend ruim een half miljoen Britten de petitie ondertekend, waardoor de website van het parlement tijdelijk onbereikbaar was. Het aantal handtekeningen was toen al vijf keer hoger als nodig is om de kwestie aan het parlement voor te leggen. 

Onafhankelijk verklaren

De initiatiefnemers willen dat bij een referendum waarbij de opkomst lager dan 75 procent is, er een meerderheid van 60 procent moet zijn voordat de stemming geldig wordt verklaard. Het referendum van donderdag had een opkomst van 72 procent en resulteerde in een meerderheid van 51,9 procent voor het Brexit-kamp.

De petitie werd gestart nadat inwoners van Londen burgemeester Sadiq Khan hadden opgeroepen de hoofdstad onafhankelijk te verklaren. Een meerderheid van de inwoners van Londen stemde tegen een Brexit. Een petitie die daarvoor werd gestart haalde bijna honderdduizend handtekeningen binnen.

Boze expats

Ook Britse expats zijn ontevreden met de uitslag en eisen een onderzoek naar verdwenen stemmen. Volgens The Independent zouden vele duizenden stemmen van Britten die in het buitenland wonen en werken niet zijn aangekomen en dus niet zijn meegeteld.

Ook hebben diverse expats niet eens stembiljetten ontvangen, stelt de krant die zegt klachten uit alle delen van de wereld te hebben ontvangen. De gedupeerde Britten eisen een onderzoek en een hertelling.