Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft verklaard snel te willen onderhandelen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Juncker wil daarbij niet wachten op het vertrek van premier David Cameron. 

Cameron kondigde vrijdagochtend zijn aftreden aan, nadat een meerderheid van de Britten vóór een vertrek uit de Europese Unie had gestemd. De Conservatieve Partij zal in oktober een opvolger krijgen.

"Donderdag hebben de Britten besloten de Europese Unie te willen verlaten", zei Juncker in een interview met de Duitse televisiezender ARD. "Dan heeft het geen enkele zin tot oktober te wachten om erover te praten."  

De EC-voorzitter voegde daaraan toe het liefst "meteen te beginnen". 

Video: Juncker reageert op Brexit

Juncker reageert op Brexit
Juncker reageert op Brexit

Vervolgstappen

Kort nadat bekend werd dat het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten, meldde Juncker al samen met EU-president Donald Tusk, Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, en tijdelijk EU-voorzitter Mark Rutte aan dat de EU klaarstaat om de vervolgstappen te bespreken.

De Europese Unie zal zich volgens Juncker redelijk opstellen tijdens de komende onderhandelingen over het uiteen gaan van de partijen. "Het is geen prettige scheiding, maar aan de andere kant was er toch al niet echt sprake van een liefdevolle relatie."

Dijsselbloem

Ook de Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, ziet graag dat het vertrek niet te lang op zich laat wachten. "Ik denk dat het in ieders belang is om er niet te lang over te doen", aldus de minister bij RTL Late Night.

"Ze moeten het zelf in gang zetten", stelde Dijsselbloem "Die periode moet zo kort mogelijk duren." Ook moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. "We moeten een goede deal sluiten, maar hun toegang tot de interne markt [van de EU - red.]  wordt beperkter."

Het Verenigd Koninkrijk is volgend jaar voor zes maanden voorzitter van de Europese Unie. "Dat lijkt mij praktisch gezien onmogelijk, want hoe kun je nou namens ons allemaal aan het touw trekken terwijl je zelf op weg bent je vertrek te regelen?"