Door het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gaan er komende tijd in Nederland waarschijnlijk iets meer bedrijven over de kop, denkt kredietverzekeraar Atradius.

Atradius verwacht dat een Brexit zal leiden tot een lichte stijging van het aantal faillissementen.

In 2018 gaan volgens een nieuwe raming van de kredietverzekeraar waarschijnlijk 2 procent meer bedrijven bankroet. Dat komt in absolute aantallen neer op ongeveer honderd ondernemingen.

De Brexit treft vooral bedrijven, bijvoorbeeld in de industrie, die erg afhankelijk zijn van export naar het Verenigd Koninkrijk (VK).

Nederlandse bedrijven kunnen last krijgen van onzekerheid over nieuwe onderhandelingen tussen de EU en het VK. Dit kan leiden tot hogere risicopremies op bedrijfsleningen.

Sentiment

In het algemeen blijft de economische schade vooralsnog beperkt. Atradius benadrukt dat het VK nog tot 2018 toegang blijft houden tot de Europese interne markt.

"Op de kortere termijn zijn de gevolgen vooral merkbaar in het sentiment van bedrijven en huishoudens." Het is volgens Atradius nog lastig in te schatten of de Nederlandse consument ook echt minder zal gaan uitgeven.

In de nabije toekomst verwacht de kredietverzekeraar geen belangrijke veranderingen. "Handelsovereenkomsten moeten uiteraard worden aangepast, maar op korte termijn zal de internationale handel doorgaan en zullen bedrijven profiteren van een lagere wisselkoers."

Bovendien biedt de Brexit ook kansen voor Nederlandse bedrijven. Buitenlandse bedrijven in het VK die vrije toegang willen hebben tot de Europese markt, zullen nu bijvoorbeeld hun blik verleggen naar landen als Nederland.