Een meerderheid van de Britten stemde 23 juni 2016 vóór een vertrek uit de Europese Unie. Wanneer de Brexit daadwerkelijk een feit wordt, is nog onzeker. Dit is er tot nu toe gebeurd.

Met ruim 1,2 miljoen verschil in stemmen heeft het Britse volk gekozen vóór een Brexit.

Het kamp dat de EU wil verlaten, wist uiteindelijk 51,9 procent van de stemmen te winnen. het 'Bremain'-kamp bleef steken op 48,1 procent. Bijna 17,5 miljoen Britten stemden voor een Brexit.

De verschillen binnen het Verenigd Koninkrijk zijn groot. Vooral in Engeland en Wales heeft het Brexit-kamp goed gescoord. In Schotland stemde een grote meerderheid voor behoud van het Britse EU-lidmaatschap. Ook in Noord-Ierland won het 'blijf'-kamp overtuigend.

Premier David Cameron is afgetreden.

Het lot van David Cameron, voorstander van EU-lidmaatschap, was verbonden aan de uitkomst van het referendum. In een toespraak zei Cameron de ochtend na het referendum: "Ik heb campagne gevoerd op de enige manier waarop ik dat kan. Ik heb gezegd wat ik vond en voelde, ik heb niets achtergehouden. Het land heeft nu vers leiderschap nodig: ik ben niet de juiste kapitein om het land naar de volgende stap te leiden." Hij bood op 12 september 2016 ook zijn ontslag als parlementslid aan. 

Oud-premier Cameron stopt als parlementslid
Oud-premier Cameron stopt als parlementslid

Theresa May heeft Cameron opgevolgd.

May werd op 13 juli 2016 benoemd tot premier door koningin Elizabeth II. Zij zal de onderhandelingen met de EU over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk leiden. 

May was onder Cameron zes jaar minister van Binnenlandse Zaken. Ze is de dertiende minister-president tijdens de regeerperiode van koningin Elizabeth II. Boris Johnson (52) is in net nieuwe kabinet van May benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Philip Hammond (60) is minister van Financiën geworden. 

Europa reageerde teleurgesteld op de uitslag van het referendum.

President van de Europese Raad Donald Tusk sprak van een "dramatisch" en "historisch" moment. Volgens premier Mark Rutte was het moeilijk in te schatten wat de gevolgen zijn voor Nederland. "We moeten nu zorgen voor de stabiliteit in onze economie."

De vertrekprocedure van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is nog onderwerp van discussie.

In Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon staat de vertrekprocedure beschreven, maar niet tot in detail. Veel hangt af van de afspraken die met het vertrekkende land worden gemaakt. Die afspraken zullen met name over nieuwe handelsverdragen gaan.

Voor de Europese Unie is Artikel 50 de enige procedure waarlangs een uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU kan plaatsvinden. Als de procedure van start gaat, duurt het nog zo'n twee jaar voor het land de unie zal hebben verlaten. 

Het uiteindelijke akkoord over wanneer de Brexit zal plaatsvinden, wordt gesloten door de Europese Raad. Dit is de vergadering van EU-regeringsleiders. Dit gebeurt na goedkeuring van de volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. 

Theresa May wil Brexit vóór eind maart in gang zetten
Theresa May wil Brexit vóór eind maart in gang zetten

Eind januari 2017 publiceerde premier May een wetsvoorstel voor de start van de Brexit

Na twee dagen debatteren stemde een meerderheid van het Lagerhuis hiermee in. Parlementsleden keurden het voorstel met 498 stemmen tegen 114 goed. De Schotse Nationale Partij en de Liberaal Democraten stemden tegen. 

Begin februari publiceerde de Britse regering daarop een witboek voor de Brexit, hierin staat weinig wat niet al eerder bekend is geworden.

Het Britse parlement heeft met het Brexit-proces ingestemd.

Dat gebeurde half maart. Het Britse Hooggerechtshof in januari bepaald dat het parlement eerst moest stemmen over het Brexit-proces voordat de regering Artikel 50 kan intrekken.

Kort na het akkoord van het parlement gaf ook de Britse koningin Elizabeth II haar akkoord.

Bij de Britse Labour-partij zorgde de Brexit-uitslag voor een crisis.

Veel Labourleden verzetten zich tegen partijleider Jeremy Corbyn, omdat hij niet genoeg zou hebben gedaan om een Brexit te voorkomen. Het ene na het andere parlementslid stapte op om Corbyn te dwingen op te stappen na zijn gebrekkige optreden in de aanloop naar het referendum.

Corbyn liet daarop weten dat hij niet denkt aan aftreden, omdat hij democratisch is gekozen en een groot mandaat heeft gekregen van de partijleden.

UKIP-leider Nigel Farage stapte uiteindelijk op.

Nigel Farage van de eurosceptische partij UKIP was een van de grootste voorstanders van de Brexit. "Mijn werk zit erop", lichtte Farage toe. "Leiderschap van de partij was zwaar op sommige momenten, maar het was het allemaal waard." Hij benadrukte dat het Verenigd Koninkrijk een premier nodig heeft die achter de Brexit staat.

Farage is opgevolgd door Diane James, die na achttien dagen alweer is afgetreden.

Andere Europese landen willen het stokje van Londen overnemen als financieel centrum.

Nu The City, het Europese financiële hart in Londen, binnenkort niet meer binnen de EU ligt, azen andere Europese hoofdsteden op die taak. De Franse premier Manuel Valls heeft gunstige belastingmaatregelen aangekondigd die zakenlui naar Parijs moeten lokken. Ook de Belgische premier Charles Michel heette Britse bedrijven alvast van harte welkom in zijn land.

In Nederland gaan stemmen op om van Amsterdam het Europese financiële centrum te maken. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hebben de eerste Britse bedrijven al interesse getoond in een overstap naar Nederland.

De groeiprognose voor de Britse economie is gehalveerd.

De groei van de Britse economie zal in 2017 maar de helft bedragen van wat eerder werd gedacht. Die verwachting heeft de Europese Commissie in november uitgesproken.

Er wordt uitgegaan van een groei van 1 procent als gevolg van de "impact op het vertrouwen en de onzekerheid rondom de keuze om de EU te verlaten".