Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) zegt dat het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk zijn hoogste kredietstatus zal verliezen, nu het Britse volk gestemd heeft voor verlaten van de Europese Unie.

Dat meldt zakenkrant Financial Times vrijdag.

De te verwachten politieke, financiële en economische risico's die met een Brexit samenhangen leiden naar een verlaging van de kredietwaardigheid in de "nabije toekomst", zegt hoofdanalist Moritz Kraemer van S&P tegen de krant.

"Wij denken dat de AAA-status in de huidige omstandigheden onhoudbaar is", aldus Kraemer. Na een afwaardering kan het voor een land duurder worden om geld te lenen, omdat de kans groter lijkt dat een land een lening niet terug kan betalen.

Als het zover komt, dan wordt de Britse overheid hier 24 uur van tevoren over ingelicht. S&P is slechts een van de drie grootste kredietbureaus. 

Moody's 

Beoordelaar Moody's laat vrijdag in een reactie weten dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU "negatieve gevolgen" zal hebben voor de kredietwaardigheid van het land.

"Deze uitkomst zal zorgen voor een lange en onzekere periode die van invloed zal zijn op de economische en financiële posities van het Verenigd Koninkrijk", aldus Moody's in een verklaring. Moody's voorziet een afwaardering van de huidige zogeheten AAA-status voor het Verenigd Koninkrijk.  

Kredietbeoordelaar Fitch heeft nog geen reactie gegeven.

Bank of England

Mark Carney, opresident van de Britse centrale bank, herhaalt de woorden van Cameron dat goederen en diensten nog steeds vrij verhandeld kunnen worden.

"We zijn hier goed op voorbereid. We staan in nauw contact met de premier. We zullen niet twijfelen om maatregelen te nemen als dat nodig is."

De balansen van de grote Britse banken zijn de laatste jaren doorgelicht en indien nodig versterkt. Daardoor zijn ze bestand tegen nog zwaardere economische condities dan de centrale bank nu voorziet.

Reservefonds

De Britse banken zijn voldoende gekapitaliseerd, maar de centrale bank heeft voor de zekerheid een reservefonds van 250 miljard pond klaar staan om de banken van voldoende kapitaal te voorzien. 

Dit moet ervoor zorgen dat de Britse banken ook in moeilijke tijden geld blijven uitlenen aan Britse bedrijven en huishoudens. Carney stelt dat de centrale bank zijn verantwoordelijkheid blijft nemen en zal zorgen voor financiële stabiliteit.

De komende weken zal de Bank of England de economische condities verder in kaart brengen en mogelijk met aanvullend beleid komen, zei Carney. Economen menen evenwel dat de ruimte van de centrale bank voor stimuleringsmaatregelen beperkt is. De rente is al zeer laag en de val van het Britse pond dreigt de inflatie flink op te drijven.

Duurder

De Britten gaan de uitslag van het referendum over het EU-lidmaatschap in hun portemonnee voelen. Op vele vlakken zal het leven duurder worden voor de gewone man. Niet alleen gaan de prijzen omhoog, inkomens, uitkeringen en pensioenen zullen dalen, is de verwachting van veel economen.

De pond zakte vrijdagochtend tot onder de 1,35 dollar, de laagste stand sinds 1985. De invoer is daarmee in een klap een stuk duurder geworden waardoor ook de inflatie wordt aangejaagd.

Om die te beteugelen kan de centrale bank mogelijk besluiten de rente te verhogen waardoor huiseigenaren duurder uit zijn. Volgens premier Cameron zou dat tot gemiddeld 1.000 pond per jaar kunnen schelen. Eigenaren van huurhuizen zullen de hogere rentes doorberekenen aan huurders.

Huizenprijzen

De huizenprijzen dalen naar verwachting de komende twee jaar met 10 tot 18 procent. Goed nieuws voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen, maar minder positief voor huisbezitters.

De economische schok van een brexit kan ook leiden tot oplopende werkloosheid. Dat heeft volgens diverse experts die door de BBC zijn bevraagd lagere lonen tot gevolg. De daling zou in het zwartste scenario tussen de 2,8 en 4,0 procent kunnen komen te liggen.

Als gevolg van slechtere economische omstandigheden gaan de belastinginkomsten omlaag. Moet stijgende overheidstekorten komt de sociale zekerheid onder druk te staan. Sommige families zouden volgens berekeningen er per jaar tot 2.770 pond op achteruit kunnen gaan. Pensioenen komen eveneens onder druk te staan.