Bedrijven en werkgeversverenigingen voorzien grote onzekerheid nu de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie hebben gestemd.

Volg hier ook ons liveblog (gesloten)

"Bedrijven doen er goed aan om zo snel mogelijk contact met hun Britse klanten en leveranciers op te nemen, om zich ervan te verzekeren dat zij hun werkrelatie ook in de toekomst kunnen voortzetten", stellen de verenigingen van exporteurs en logistieke bedrijven EVO en Fenedex vrijdag in een reactie.

De organisaties verwachten bij ondernemers veel vragen over transactiekosten, extra papierwerk en ingewikkeldere exportprocedures. De organisaties zeggen zich daarnaast in te willen zetten voor een snelle invoering van een nieuw handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en LTO Nederland roepen ondernemers op "het hoofd koel te houden". "Er moeten nu antwoorden worden gevonden om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ordelijk te laten verlopen."

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) wil op korte termijn overleg met het Nederlandse bedrijfsleven over de gevolgen van de Brexit. 

Stabiliteit

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet vrijdag in een reactie weten dat behoud van economische en politieke stabiliteit in Europa het belangrijkst is.

De lidstaten zullen samen blijven werken aan structurele hervormingen om concurrerender te worden en banken te versterken. Hij ziet geen reden om de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen te roepen.

Begroting

Het besluit van de Britse bevolking om de Europese Unie te verlaten vormt een ''risico" voor de begroting van volgend jaar, zegt vicepremier Lodewijk Asscher.

Het kabinet komt in september met de begroting van volgend jaar. Pas dan zal duidelijk zijn of de Brexit financiële gevolgen heeft. ''Hoeveel het schaadt kun je nu nog niet zeggen." Volgens hem is het belangrijk de handelsrelaties met Groot-Brittannië zoveel mogelijk in stand te houden.

Transport

"Ik roep het Verenigd Koninkrijk op zo spoedig mogelijk afspraken te maken met de Europese Unie, om de onzekerheid bij bedrijven en consumenten zoveel en zo snel mogelijk weg te nemen", reageert voorzitter Arthur van Dijk van Transport en Logistiek Nederland.

"Naast wegtransportbedrijven zullen logistiek dienstverleners, zoals expediteurs en op- en overslagbedrijven, de nadelige gevolgen ondervinden van dalende vervoersstromen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.''

Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam vindt het lastig te voorspellen wat er nu gaat gebeuren, maar benadrukt dat er ook goede economische betrekkingen met niet-lidstaten Zwitserland en Noorwegen zijn.

"De onzekerheid die nu ontstaat, is niet goed voor de Britse economie en je kunt verwachten dat dat negatief uitwerkt op de handelsstromen tussen het Verenigd Koninkrijk en het continent", meent het Havenbedrijf Rotterdam.

"Maar laten we niet te somber zijn. Ook als de Britten uit de EU stappen, verandert de geografische ligging van het Verenigd Koninkrijk niet. Het blijft een dichtbij gelegen markt met ruim zestig miljoen inwoners.''

Banken

"Wij betreuren dit enorm. EU-integratie is een belangrijke motor geweest voor groei en Nederland heeft daar heel sterk van geprofiteerd. Wij hopen dat dit geen voorbode is van verdere desintegratie van de EU", reageert Rabobank vrijdag.

"Of we onze activiteiten terugtrekken uit Groot-Brittannië staat nog niet vast. Dat hangt af van de beslissingen die onze klanten nemen."

Volgens een woordvoerder van ING heeft de uitslag van het referendum vooralsnog geen gevolgen voor de dienstverlening in Londen. "Wij zitten in The City (Londen) omdat daar klanten zijn, zowel Britse als internationale bedrijven. Als zij blijven, dan blijven wij ook, als ze besluiten weg te gaan, dan moeten we kijken of het nodig is om ze te volgen.''

Ook ABN Amro verwacht dat er weinig verandert voor de bank. "We hebben een relatief kleine aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk. Op de activiteiten die we daar hebben heeft dit weinig gevolgen."

AkzoNobel

"De topprioriteit ligt nu op het behoud van economische stabiliteit met een duidelijk tijdspad voor het bepalen van de toekomstige handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa", vindt chemiebedrijf AkzoNobel.

Luchtvaartmaatschappij KLM laat weten dat een Brexit geen gevolgen heeft voor de dagelijkse operatie van het bedrijf.

Olieconcern Shell zegt in een reactie het besluit van de meerderheid van het Britse volk te respecteren. "Wij zullen samenwerken met de Britse regering en de Europese instellingen aan eventuele gevolgen voor ons. Onze prioriteit is om betrouwbaar en betaalbaar energie te blijven leveren aan onze klanten."

Elektronicabedrijf Philips stelt dat Groot-Brittannië een belangrijke markt voor de onderneming is. "We blijven gecommitteerd aan onze Britse werknemers, partners en klanten."

FloraHolland

FloraHolland verwacht onzekerheid in de sierteeltsector. "We hopen in elk geval dat we onze goede handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk kunnen voortzetten en gunnen de Britten hun bloemen en planten", zegt Lucas Vos, bestuursvoorzitter van FloraHolland.

De onderneming houdt de komende tijd nauwlettend de prijsontwikkeling van bloemen en planten en de vraag vanuit het VK in de gaten.

CNV

Voorzitter Maurice Limmen van vakbond CNV spreekt van "een treurige dag". "Een Europese Unie zonder het Verenigd Koninkrijk is moeilijk voor te stellen."

Ook hij verwacht onzekere tijden. "Het is nu aan de Nederlandse regering en de bestuurders in Brussel om de rust te bewaren en te voorkomen dat de onrust overslaat naar de economie en de arbeidsmarkt."

FNV

Vakbond FNV is niet verbaasd over de uitslag. "Burgers en werknemers hebben in de afgelopen crisisjaren bij iedere nieuwe bezuinigingsronde gehoord dat 'het moest van Europa'. Dan is het niet vreemd dat de Britse burger weinig vertrouwen heeft in Europa."

De bond pleit voor een andere koers. "Voor Europa, maar ook voor de lidstaten. Voor solidariteit en samenwerking in plaats van sociale dumping."