De Amsterdamse beurs laat vrijdag stevige verliezen zien. Beleggers reageren negatief op de uitslag van het Britse referendum over een Brexit. Het zorgt voor een schokgolf op de beursvloeren.

De Amsterdamse graadmeter noteerde in het eerste handelsuur een verlies van ruim 8 procent met een stand van 413,75 punten. Als de index met een dergelijk procentueel verlies sluit, wordt dat een van de tien grootste dagverliezen ooit. De slechtste dag beleefde de AEX op 19 oktober 1987, toen bij de slot een min van 12 procent op de borden stond.

De AEX-index in Amsterdam stond even na 16.00 uur 4,6 procent lager op 429,19 punten. De beurs in Londen ging 2,4 procent omlaag, Frankfurt en Parijs verloren tot 7 procent. Milaan en Madrid daalden tot 10,6 procent.

Ook de MidKap zakte 5,6 procent tot 612,26 punten. Bouwer BAM sloot de rij met een min van 12,3 procent. BAM heeft een grote blootstelling aan de Britse markt. Het aandeel Air France-KLM ging ruim 12 procent omlaag en Delta Lloyd daalde 11 procent. Ook alle middelgrote fondsen stonden in het rood.

Financiële sector 

Met name financiële instellingen krijgen rake klappen. ING heeft al ruim 13 procent in de min gestaan, Aegon zakte bijna 10 procent en ABN Amro noteerde een verlies van 8,4 procent. 

Ook elders in Europa gingen de banken hard naar beneden. In Londen zakten RBS en Barclays 14 procent en Lloyds Banking Group verloor bijna 21 procent. In Parijs kelderde Crédit Agricole 13 procent en BNP Paribas ging meer dan 16 procent onderuit. Deutsche Bank verloor krap 12 procent. Het Spaanse Banco Santander dook 18 procent in de min en het Italiaanse UniCredit leverde 19 procent in.

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verwacht dat de financiële markten ''in de komende weken'' weer gaan kijken naar hoe het fundamenteel met de economie staat.

Hij gaat ervan uit dat ook de beurzen inzien dat er geen reden is ''om nu het economisch herstel uit onze handen te laten vallen.''

Video: Dijsselbloem verwacht dat beurs zal bijtrekken

Dijsselbloem verwacht dat beurs zal bijtrekken
Dijsselbloem verwacht dat beurs zal bijtrekken

Lelijk

Veel beleggers waren de afgelopen dagen juist in de veronderstelling dat het niet tot een Brexit zou komen. ''Het is lelijk deze ochtend. Dit heeft veel mensen verrast, punt. Het is duidelijk dat de markten hier geen rekening mee hadden gehouden'', zei een Amerikaanse aandelenhandelaar.

''De markt had ingeprijsd dat Groot-Brittannië in de EU zou blijven. Nu wordt de EU opgebroken. Investeerders zijn duidelijk in beroering gebracht'', verklaarde een valutaspecialist in Seoul.

''De hel breekt los'', sprak een topeconoom van de Japanse bank Mizuho. ''De paniek is voelbaar’’, aldus een obligatiehandelaar van de Japanse zakenbank Nomura.

''Het is beangstigend, ik heb zoiets nog nooit gezien'', aldus een beleggingsspecialist in Londen. ''Er zijn dagen die je nooit zult vergeten en dit is er één van'', verklaarde een Londense valutahandelaar.

Pond sterling

Het Britse pond sterling zakte omstreeks 5.05 uur tot onder de 1,35 dollar. Dat is de laagste waarde sinds 1985. 

De munt stond rond 16.00 uur op een waarde van 1,38 dollar. Centrale banken wereldwijd houden de bewegingen van de Britse munt scherp in de gaten en staan naar eigen zeggen klaar om op de valutamarkten in te grijpen.

De euro zakte naar 1,1096 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot van Europa een dag eerder. Later ging de koers weer iets omhoog naar 1,1114 dollar.

Olie

De olieprijzen zakten scherp. Beleggers zijn bezorgd dat een Brexit de wereldeconomie kan schaden en tot een zwakkere vraag naar grondstoffen kan leiden. 

Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent minder waard op 47,95 dollar. Brentolie daalde 4,5 procent tot 48,59 dollar. De goudprijs ging juist hard omhoog. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal.

De rente op Duitse 10-jaarsleningen duikelde verder omlaag tot het laagste niveau ooit. Ook de rente op Amerikaanse en Japanse staatsleningen ging omlaag. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.