Het Britse pond sterling beleefde vrijdagochtend de grootste tussentijdse val ten opzichte van de dollar in de geschiedenis.

Volg hier ons liveblog (gesloten)

Daarbij was het ook nu al de meest beweeglijke dag voor de munt ten opzichte van andere valuta, zoals naast de dollar ook de euro en de yen, ooit.

Het pond zakte omstreeks 5.05 uur tot onder de 1,35 dollar. Dat is de laagste waarde sinds 1985. Een daling van ruim 10 procent ten opzichte van de dollar. Later in de ochtend steeg de waarde van de munt tot een bedrag van 1,37 dollar rond 10.00 uur. 

Omstreeks middernacht werd voor een pond nog een waarde van 1,5018 dollar opgetekend, kort nadat de stembureaus in Groot-Brittannië gesloten waren. Toen wezen de berichten er nog op dat het Verenigd Koninkrijk in de EU zou blijven. Tussentijds werd de grootste daling gemeten, van concreet 6,7 procent.

Top drie

De top drie bestaat nu verder uit 24 oktober 2008 (6,5 procent) en 16 september 1992 (4,9 procent), met een iets minder scherpere zogenoemde intraday-koersbeweging.

Valutahandelaren voorspelden eerder dat het pond zou stijgen tot boven 1,50 dollar als het Verenigd Koninkrijk lid blijft, terwijl een Brexit de munt zal drukken tot onder 1,30 dollar. Ten opzichte van de euro was er sprake van een wisselkoers van 78,97 pence per euro.

De Britse centrale bank staat momenteel in nauw contact met de financiële instellingen in het land en heeft gezegd dat Bank of England klaarstaat om een bedrag van 250 miljard pond in de Britse economie te steken.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vrijdag gezegd de financiële markten nauwlettend in de gaten te houden. De ECB zal extra euro's of andere valuta's in de Europese economie steken als dat nodig is.

"De ECB heeft zich hierop voorbereid met de banken waar zij toezicht op houdt en beschouwt de bankensector in de eurozone als veerkrachtig in termen van kapitaal en liquiditeit."

Federal Reserve

Ook de Federal Reserve volgt de ontwikkelingen op de internationale financiële markten nauwlettend, laat de koepel van Amerikaanse centrale banken weten in een reactie.

De Fed staat klaar om liquiditeit te verstrekken via andere centrale banken als dat nodig is om eventuele schadelijke gevolgen door de verliezen op de beurzen voor de Amerikaanse economie te ondervangen.

Zwitserse frank

De Zwitserse frank liet de sterkste stijging tegenover de euro optekenen sinds begin 2015. De munt wordt gezien als een veilige haven in economisch onzekere tijden en daarom stijgt de waarde van de frank nu sterk.  

De Zwitserse centrale bank heeft maatregelen genomen op de valutamarkt om de sterke stijging binnen de perken te houden. De Zwitserse centrale bank kondigde aan actief te zullen blijven op de valutamarkt.

Yen

Ook de yen werd flink meer waard ten opzichte van de dollar en bereikte het hoogste niveau sinds november 2013.

De Japanse minister van Financiën Taro Aso verklaart dat zijn land actie kan ondernemen, als de munt te sterk in waarde stijgt.

Brexit-referendum

De Britse premier David Cameron heeft vrijdagochtend zijn aftreden aangekondigd. Een meerderheid van de Britten stemde donderdag vóór een vertrek uit de Europese Unie. © AFP
Cameron zei: "Het land heeft nu vers leiderschap nodig. Ik wil het schip komende weken proberen stabiel te houden, maar ik ben niet de juiste kapitein om het land naar de volgende stap te leiden." © ANP
Het kamp dat de EU wil verlaten wist uiteindelijk 51,9 procent van de stemmen te winnen. Het verschil in stemmen is 1,27 miljoen; bijna 17,5 miljoen Britten stemden donderdag voor een Brexit. © AFP
Oud-burgemeester van Londen Boris Johnson, het gezicht van de Brexit-campagne, verlaat zijn huis om een reactie te geven. Hij wordt gezien als de opvolger van Cameron als de nieuwe Britse premier. © AFP
Nigel Farage, leider van de UK Independence Party, claimt de overwinning. © AFP
Tegenstanders van de Brexit horen de uitslag. © AFP
Voorstanders van een Brexit reageren verheugd na de eerste uitslagen. © ANP
Premier Mark Rutte spreekt van "een teleurstellende uitslag". Volgens hem is het moeilijk in te schatten wat de gevolgen zijn voor Nederland. "We moeten nu zorgen voor de stabiliteit in onze economie." © ANP
De Brexit zorgt voor een schokgolf op de beursvloeren. De Amsterdamse beurs is vrijdag met dieprode cijfers aan de handelsdag begonnen. © ANP
Een voorstander van een Brexit. © AFP
Voorstanders van het 'in'-kamp. © AFP
Stemmen worden geteld bij een stembureau in Groot-Brittannië. © AFP
Tegenstanders van een Brexit zien de uitslagen in het voordeel van een Brexit uitpakken. © AFP
Tegenstanders van een Brexit verzamelen zich in Royal Festival Hall in Londen. © AFP
Een voorstander van het Britse EU-lidmaatschap trotseert de regen. © AFP
Een hond wacht op zijn baasje die zijn of haar stem uitbrengt. © AFP
Een voorstander van het Britse EU-lidmaatschap staat bij metrostation Kings Cross in Londen. © AFP
Nigel Farage, leider van de Britse UKIP-partij en voorstander van de Brexit, heeft in het zuiden van Londen zijn stem uitgebracht. © AFP
Britten lopen naar een stemlokaal bij een pub in Londen. © AFP
Gepensioneerden hebben hun stem uitgebracht in Chelsea. © AFP
In het Verenigd Koninkrijk zijn donderdagochtend om 7.00 uur (lokale tijd) de stembussen geopend voor het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. © AFP
In Engeland, Wales, Noord-Ierland, Schotland en Gibraltar kunnen mensen donderdag tot 22.00 uur hun stem uitbrengen. © ANP
De Britten stemmen voor het verlaten van de EU of voor behoud van het lidmaatschap. © ANP
David Cameron en zijn vrouw Samantha net na het stemmen. © AFP
Britten stemmen in het kleine dorpje Little Milton, vlakbij Oxford. © AFP