Een etmaal voor het referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk toont de Britse premier David Cameron zich onzeker over de uitkomst.

''Niemand weet wat er gaat gebeuren'', zegt hij in de zakenkrant Financial Times. Maar hij herhaalde dat hij in elk geval premier blijft.

Cameron zei dat hij de nacht voor de stemming goed zal slapen. Hij heeft er geen spijt van dat hij het referendum heeft uitgeroepen. De Britten moeten met hun stem beslissen of ze in de Europese Unie blijven of uittreden.

Volgens peilingen is het nog onduidelijk hoe de stemming zal uitpakken op donderdag. Alles wijst op een nek-aan-nekrace. Veel van de 45 miljoen stemgerechtigden weten nog niet hoe ze zullen stemmen, blijkt uit de polls in de laatste dagen.

Debat

Prominente voor- en tegenstanders troffen elkaar dinsdagavond in de Wembley Arena in Londen voor het laatste en grootste televisiedebat over het referendum. Belangrijke onderwerpen waren immigratie, de economie en Turkije.

Oud-burgermeester van Londen Boris Johnson, voorstander van een vertrek uit de EU, had een aantal harde meningsverschillen met zijn opvolger Sadiq Khan van het nee-kamp. Johnson beloofde de Britten voor donderdag een "onafhankelijksheidsdag".

"De campagne van het nee-kamp is gebaseerd op angst," zei Johnson. Tegenstanders van een Brexit zijn bang dat EU-landen import- en exportheffingen zullen invoeren, waardoor prijzen van geïmporteerde goederen in het Verenigd Koninkrijk kunnen stijgen en Britse ondernemers hun spullen moeilijker kwijt kunnen in de EU. Johnson noemt die suggestie "buitensporig" en volgens hem zouden EU-landen "gek zijn" als ze dat doen.

'Haatcampagne'

Kahn noemde de campagne van het ja-kamp op zijn beurt een 'haatcampagne', met name met betrekking tot het migratievraagstuk. Johnson is voorstander van een systeem waarin migranten alleen worden toegelaten als ze een bijdrage leveren aan de economie, een zogenoemd puntensysteem. 

Volgens Kahn worden kiezers door het ja-kamp ook onterecht bang gemaakt met een Turks EU-lidmaatschap, dat "niet aan de orde is".

Uit een rondgang onder 1.200 kijkers van het debat door de krant The Times, blijkt dat een meerderheid de voorstanders van een Brexit beter vond tijdens het debat.

In 60 seconden: Brexit

Animatie door in60seconds.nl