Mocht Groot-Brittannië uit de Europese Unie stappen, dan keldert het Britse pond waarschijnlijk sterker dan op zwarte woensdag in 1992. 

Dat stelde miljardair en befaamd belegger George Soros dinsdag in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian. Hij voorziet een "zwarte vrijdag" als het Britse volk donderdag voor een Brexit stemt.

De inmiddels 85-jarige Soros is één van 's werelds bekendste valutaspeculanten. Hij werd steenrijk door in 1992 met succes te speculeren op een neergang van het Britse pond.

Destijds, op 16 september 1992, moest de Britse overheid de munt noodgedwongen met 15 procent devalueren. Nu zal de koers van het pond waarschijnlijk nog meer inzakken en meer marktverstorend zijn, voorziet Soros.

Door alle onzekerheid daalde het pond de afgelopen tijd al stevig in waarde. Maar de laatste dagen toonde de munt herstel, geholpen door de wegebbende vrees voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. De munt is nu bijna 1,30 euro waard.

Persoonlijke situatie

Soros wijst erop dat te veel mensen geloven dat een vertrek uit de EU geen effect zal hebben op hun persoonlijke financiële situatie. "Het zou op zijn minst een duidelijk en onmiddellijk gevolg hebben dat ieder huishouden raakt: de waarde van het pond zou enorm dalen. Het zou ook een dramatische impact hebben op financiële markten, prijzen en banen."

Volgens de belegger moeten de Britten voordat zij naar de stembus gaan op de hoogte zijn van de gevolgen van een vertrek uit de EU. 

De jongste peilingen wijzen op een meerderheid tegen een Brexit. 

Video: In 60 seconden: Brexit

In 60 seconden: Brexit
In 60 seconden: Brexit

Animatie door: In60seconds