'Nederlands mkb heeft minder last van Brexit dan grootbedrijf'

De gevolgen van een eventuele Brexit zijn voor het Nederlandse mkb minder groot dan voor het grootbedrijf.

Dit komt doordat export voor grote ondernemingen een belangrijkere afzetcategorie is dan voor het mkb, zo heeft onderzoeksbureau Panteia berekend op basis van een studie van het Centraal Planbureau (CPB).

Daar staat tegenover dat het mkb wel indirect afhankelijk is van uitvoer, via de toelevering van goederen en diensten. Doordat het mkb echter beter in staat is zijn kosten aan de omstandigheden aan te passen, is het verlies aan marktaandeel relatief klein.

"Een Brexit is nadelig voor de Nederlandse economie. Maar omdat het mkb zich beter aanpast aan de gewijzigde omstandigheden dan het grootbedrijf, vallen de gevolgen van een Brexit voor het mkb mee", concludeert Panteia.

Het CPB liet eerder deze maand weten dat een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie Nederland in de periode tot 2030 maximaal 10 miljard euro gaat kosten. Nederland is een belangrijke handelspartner van het VK.

Unilever

Topman Paul Polman van Unilver zegt dinsdag dat het zowel voor de Britten als voor de rest van de EU beter is als de Brexit niet doorgaat. Unilever heeft hoofdkantoren in Rotterdam en Londen.

''Europa profiteert van een sterke handelszone", zei Polman in een interview. ''We zijn er duidelijk over geweest dat het beter is voor het Verenigd Koninkrijk en voor Europa als de Britten in de EU blijven. Dat geldt voor de werkgelegenheid en voor de economie als geheel."

Eerder al hebben de topmannen van Shell en Philips zich tegen een Brexit uitgesproken.

Video: In 60 seconden: Brexit

Animatie door: In60seconds

Franse bedrijven

Op dinsdag heeft daarnaast een flink aantal topmannen van Franse bedrijven in een gezamenlijke verklaring opgeroepen om tegen een Brexit te stemmen.

Een vertrek zal volgens de Fransen leiden tot een verlies van banen en investeringen, en de toegang tot de Europese markt beperken. In de open brief wijzen ze onder meer op jaren van onzekerheid met de voornaamste handelspartners.

''Voor u, voor ons, voor ons allemaal, verlaat ons alsjeblieft niet'', aldus de bestuurders van onder meer Airbus, Axa, JCDecaux, Michelin, Danone en BNP Paribas. De brief volgt op een onlangs in Frankrijk gehouden onderzoek, waaruit zou blijken dat 63 procent van de Fransen vindt dat het VK in de Europese Unie moet blijven.

Op 23 juni mogen de Britten via een referendum laten weten of zij bij de Europese Unie willen blijven of eruit willen stappen.

Lees meer over:
Tip de redactie