IMF stelt dat Britse economie met 5 procent kan slinken bij Brexit

De Britse economie zal in 2019 met 5 procent zijn geslonken, mocht het land besluiten uit de Europese Unie te stappen.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat zaterdag een analyse publiceert over "de effecten van een Brexit op de op vijf na grootste economie in de wereld".

In het meest ongunstige scenario zal de Britse economie over drie jaar met 5,5 procent zijn geslonken, berekende het IMF. Op de korte termijn kan een Brexit schadelijk zijn voor de investeringen, de consumptie en de werkgelegenheid in het Verenigd Koninkrijk.

Als het land zich aansluit bij de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), zoals Noorwegen, zal de economische productie van het Verenigd Koninkrijk ongeveer 1,5 procent kleiner zijn in 2019 dan als het land in de EU blijft.

Voorstanders

Voorstanders van een Brexit van de 'vertrek'-campagne stellen in een verklaring dat de analyse van het IMF onvolledig is. Ook zeggen zij dat ramingen van het IMF in het verleden onjuist waren en dat het IMF de waarde van nieuwe vrijhandelsovereenkomsten met de Britse economie onderschat.

Eerder had het IMF de Britten al gewaarschuwd voor een periode van verhoogde onzekerheid, mocht het tot een vertrek uit de EU komen. Daarin schetste het een situatie waarin de Britse economie vervalt in een door zichzelf veroorzaakte ''cyclus van zwakkere economisch groei".

Het referendum waarbij de Britten stemmen over hun toekomst in de EU is op 23 juni.

In 60 seconden: Brexit

Animatie door in60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie