Twee derde Nederlandse exporteurs denkt dat het niet tot Brexit komt

Twee derde Nederlandse exporteurs denkt dat het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie blijft. En als het toch van een Brexit komt, dan verwachten evenveel ondernemers dat de gevolgen voor de handel meevallen.

Dat concluderen kredietverzekeraar Atradius, exportvereniging Fenedex en ondernemersvereniging EVO vrijdag op basis van een onderzoek onder vierhonderd leden en klanten.

Een meerderheid van de ondernemers rekent op nieuwe handelsverdragen in geval van een Brexit. "Zo’n verdrag kan er onder meer voor zorgen dat de invoertarieven tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU beperkt blijven", aldus de onderzoekers.

De Britten stemmen op 23 juni in een referendum over een eventuele afscheiding van de EU, veel politici en bedrijven uitten recent hun angsten over de mogelijke gevolgen.

"De Brexit leeft ook sterk onder de ondernemers. 94 procent zegt de berichtgeving over het Britse referendum te volgen", aldus de onderzoekers.

Video: In 60 seconden: Brexit

Animatie door in60seconds

Papierwerk

Een derde van de exporteurs voorziet echter wel negatieve gevolgen als de Britten Europa verlaten. De ondernemers vrezen onder meer hogere kosten, koersschommelingen en extra papierwerk en procedures bij de export van diensten en producten naar het Verenigd Koninkrijk.

Nederland is na Duitsland een van de belangrijkste handelspartners van het Verenigd Koninkrijk. "Bij een Brexit wordt er nog zeker  twee jaar onderhandeld over de gevolgen. Bedrijven kunnen zich voorbereiden door in kaart te brengen met welke risico’s zij geconfronteerd worden", aldus de organisaties.

Lees meer over:
Tip de redactie