Als de Britse bevolking ervoor kiest de Europese Unie de rug toe te keren, kan dat de economie flinke schade toebrengen. Daarvoor waarschuwt de Bank of England (BoE) donderdag.

De onzekerheid die het referendum van volgende week met zich meebrengt, trekt volgens de centrale bank nu al een wissel op de economie.

Consumenten lijken belangrijke economische beslissingen uit te stellen, zoals de aanschaf van een huis of auto. Ook bedrijven zijn terughoudend met investeringen.

De BoE verklaarde verder dat een Brexit op dit moment het grootste directe risico vormt voor de Britse financiële markten en mogelijk ook de wereldwijde financiële markten. De centrale bank denkt dat in het geval van een vertrek uit de EU het Britse pond sterling waarschijnlijk verder in waarde zal dalen, mogelijk scherp.

Inmiddels wijzen de peilingen op een voorsprong voor de voorstanders van een Brexit. Het referendum vindt volgende week donderdag plaats.

Rente

De centrale bank maakte donderdag ook zijn laatste rentebesluit bekend. De bestuurders van de BoE hebben unaniem besloten het voornaamste rentetarief op het huidige peil van 0,5 procent te houden.

De centrale bank handhaaft daarnaast de omvang van de portefeuille aan schuldpapier, opgekocht ter ondersteuning van de economie, op 375 miljard pond.

In 60 seconden: Brexit
In 60 seconden: Brexit

Animatie: In60seconds