Een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie kost Nederland in de periode tot 2030 maximaal 10 miljard euro. 

Nederland is een voorname handelspartner van de Britten en wordt daardoor harder geraakt dan andere EU-landen. Dat constateert het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een doorrekening van de kosten van een zogenoemde Brexit.

De miljardentegenvaller is een gevolg van teruglopende handel door onzekerheid bij bedrijven. Het bedrag komt neer op een economisch verlies van 1,2 procent van het bruto binnenlands product tot 2030. De teruglopende handel kan ook leiden tot minder innovatie. In dat geval is de schade volgens het CPB nog 65 procent groter.

Vooral de sectoren chemie, kunststof en rubber, elektronica, metaal en de voedingsmiddelen- en automobielindustrie zullen worden getroffen door een Brexit. Als de Britten in het referendum op 23 juni voor afscheiding van de EU stemmen dan gaan deze sectoren er 5 procent op achteruit.

Het CPB merkt op dat Nederland de negatieve impact van een Brexit kan beperken als een vrijhandelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk wordt gesloten, een proces dat volgens het planbureau jaren kan duren. In dat geval pakt de schade 20 procent lager uit.

Een klein economisch voordeel is er ook. Als de Britten de EU verlaten, dan wordt het VK minder aantrekkelijk als toegangspoort tot de EU voor buitenlandse investeringen. Die investeringen kunnen zich verplaatsen van het VK naar andere EU-landen.

Ranglijst

In een rapport van kredietbeoordelaar S&P staat Nederland op de zesde plaats in een ranglijst van landen die te lijden krijgen onder een Brexit. Buurland Ierland krijgt het het zwaarst te verduren. Verder krijgen Malta, Luxemburg, Cyprus, Zwitserland en België het zwaarder voor de kiezen dan Nederland.

Volgens S&P moet het risico voor Nederland vanwege de nauwe handelsband met het Verenigd Koninkrijk niet overschat worden, omdat een aanzienlijk deel van de handel doorvoer betreft.

Bovendien laat S&P de vele brievenbusfirma's in Nederland zo veel mogelijk buiten beschouwing, omdat hun geld uiteindelijk niet in Nederland terechtkomt.

Nederlandse bedrijven

Nederlandse bedrijven die handelen met het VK zullen de gevolgen van een Brexit op de lange termijn wel voelen, maar ze lopen geen acuut financieel risico, zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), eerder deze week.

"Nederlandse bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk komen niet meteen in gevaar. De blootstelling is in Britse ponden en die blijft in ponden. Er komt geen acute faillissementsgolf van Britse bedrijven of van de Britse overheid", aldus Knot.

Taferelen zoals in 2011 en 2012 tijdens de eurocrisis zien we niet terug, maar er is volgens de DNB-president wel sprake lagere Britse economische groei.

In 60 seconden: Brexit

Animatie door in60seconds.nl