De Britse kiescommissie heeft de regering gevraagd de inschrijvingen voor het 'Brexit-referendum' langer open te houden, nadat de website waarop kiezers zich konden registreren dinsdag was gecrasht. 

Britten konden zich aanvankelijk tot woensdag inschrijven voor het EU-referendum op 23 juni.  

Toen dinsdagavond een nieuwe golf kiezers probeerde zich op het laatste moment in te schrijven, crashte de website. De Britse premier David Cameron meldt woensdag in een debat over de gang van zaken rond de registratie dat mensen die zich vandaag registreren, tijdens het referendum hun stem kunnen uitbrengen, aldus The Guardian.

Britse media meldden eerder dat politici onder wie de leiders van de socialisten en van de Liberaal-Democraten, Jeremy Corbyn en Tim Farron, hadden gevraagd de inschrijving te verlengen. Farron klaagde dat het uitvallen van het registratiesysteem dinsdagavond een enorme klap is voor de campagne om in de Europese Unie te blijven.

Donderdag 23 juni is er een referendum over de vraag of het Verenigd Koninkrijk lid moet blijven van de EU of uit de EU moet stappen. Dat laatste wordt 'Brexit' genoemd. Voorstanders van lidmaatschap, zoals Farron en Corbyn, vrezen dat veel jongeren tot op het laatste moment hebben gewacht met hun inschrijving. Het 'ja-kamp' moet het hebben van jongeren volgens opiniepeilingen.

Debat

Dinsdag hebben zich voor de computercrash 525.000 mensen aangemeld als kiezer. Daarvan zijn er volgens de overheid 300.000 niet ouder dan 34 jaar. Het aantal aanmeldingen was dinsdag een record sinds de inschrijving mogelijk werd in 2014.

De crash volgde op een tv-programma waarin de Britse premier David Cameron het lidmaatschap bepleitte en de nationalist Nigel Farage dat afkraakte.

Jongeren

De regering wil het land in de EU houden en heeft campagne gevoerd om jongeren ertoe te bewegen zich in te schrijven. Volgens The Economist is 61 procent van de jongeren voor EU-lidmaatschap en 18 procent wil een Brexit. Maar ongeveer 30 procent van de mensen in de leeftijd van 20 tot 24 jaar zou zich niet als kiezer geregistreerd hebben, stellen peilingen.

Van alle gepensioneerden heeft slechts 5 procent zich niet als kiezer ingeschreven. Veel ouderen zouden een Brexit verkiezen, omdat ze met trots naar de geschiedenis van hun land kijken en vrezen dat het ten ondergaat in een groot Europees geheel.