Een eventuele Brexit is volgens de landen van de G7 een ernstig risico voor de groei van de wereldeconomie.

"Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zou een omkering van de trend betekenen naar grotere mondiale handel en investeringen en daarmee het creëren van banen", stellen de G7-landen vrijdag in een verklaring na afloop van het tweedaagse topoverleg in het Japanse Ise-Shima.

Zij zijn het unaniem eens dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie moet blijven. Het statement is een opsteker voor de Britse regering, die al veelvuldig heeft gewaarschuwd over de economische gevolgen van een Brexit.

De Britten mogen op 23 juni naar de stembus om zich uit te spreken voor of tegen de afsplitsing.

Signaal

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde dat een Brexit geen onderwerp van de discussie was, maar volgens haar gaven de landen wel het signaal af dat ze het Verenigd Koninkrijk graag in de EU willen houden. "De keus is nu aan de Britse kiezers", zei ze.

De G7 is een groep van de zeven belangrijkste geïndustrialiseerde landen. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Canada zijn de landen die hier deel van uitmaken.

De Britse premier David Cameron stelde vrijdag ook dat een Brexit de economie van het Verenigd Koninkrijk zal schaden. Zo worden handelsafspraken met landen als bijvoorbeeld Japan een stuk ingewikkelder, waarschuwde hij.

Video: In 60 seconden: Brexit

In 60 seconden: Brexit
In 60 seconden: Brexit

Terrorisme

De G7 maakte vrijdag ook bekend Irak te willen helpen in zijn strijd tegen terrorisme. De landen stellen daarvoor 3,2 miljard euro beschikbaar. De landen zijn vooral bang dat terrorisme de wereldeconomie schaadt.

De G7 hoopt met het geldbedrag de oorzaak aan te pakken van het vluchtelingenprobleem in Irak. Veel Irakezen ontvluchten hun land vanwege de onveilige situatie.

Merkel reageerde verheugd op de financiële steun van de G7 en noemde de top een succes. De bondskanselier wil meer solidariteit in de vluchtelingencrisis. Daarom kondigde Duitsland eerder al aan Irak een lening van 500 miljoen euro te willen verstrekken.

Klimaat

Ook werd besloten dat de rijkste industrielanden hun best gaan doen om aan het einde van dit jaar met klimaatresultaten te komen.

De landen hopen dit jaar al effecten te zien van de maatregelen die in het klimaatverdrag van Parijs zijn afgesproken.

Crisis

Volgens de Japanse premier Shinzo Abe ligt opnieuw een wereldwijde economische crisis op de loer. Hij zegt dat er parallellen zijn te trekken met de crisis die in 2008 volgde op het faillissement van Lehman Brothers.

De waarschuwing werd niet opgenomen in de slotverklaring van het G7-overleg.