De bedrijfsinvesteringen in het Verenigd Koninkrijk zijn in het kwartaal voorafgaand aan het Britse referendum, over een eventueel vertrek uit de EU, gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

In het afgelopen jaar groeiden de investeringen in het eerste kwartaal nog met 3 procent. Maar in het eerste kwartaal van dit jaar is er een krimp te zien van 0,4 procent.

De krimp was groter dan analisten hadden verwacht. Die rekenen op een daling van de investeringen van 0,1 procent.

Volgens economen is het goed mogelijk dat de investeringen in het tweede kwartaal van dit jaar verder afnemen.

Brexit

De Bank of England en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zeggen dat de krimp van de investeringen mogelijk verband houdt met de onzekerheid over het aanstaande referendum over een zogeheten Brexit. Het referendum over een eventuele uittreding is op 23 juni.

Verschillende internationale bedrijven als General Electric en Siemens hadden eerder al gezegd hun investeringen in het Verenigd Koninkrijk te herovwegen. De bedrijven laten dit van de uitkomsten van het referendum afhangen.

Video: In 60 seconden: Brexit

In 60 seconden: Brexit
In 60 seconden: Brexit

Groei

Ondanks de dalende investeringen is de Britse economie in het eerste kwartaal van 2016 nog wel met 0,4 procent gegroeid. De belangrijkste motor achter deze groei zijn de bestedingen door consumenten. Wel liep de groei ten opzichte van voorgaande kwartalen iets terug. 

Over heel 2015 was er sprake van een groei van de Britse economie met 2,3 procent.