Als het Verenigd Koninkrijk tijdens het referendum van 23 juni voor een zogehete Brexit kiest, kunnen onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag tussen het land en Amerika vijf tot tien jaar duren.

In een interview met de BBC zei de Amerikaanse president Barack Obama zondag dat de Britten in dat geval geen voorkeursbehandeling hoeven te verwachten. De verdragen via de EU gelden dan niet meer voor Londen.

Tijdens zijn bezoek aan Engeland heeft Obama er meermaals bij de bevolking op aangedrongen toch vooral in de EU te blijven. Vrijdag waarschuwde de president al dat de Britten na een eventueel Brexit achter in rij moeten staan voor het sluiten van nieuwe handelsakkoorden met de VS.

Britse tegenstanders van de EU vinden dat Obama zich op een schandalige manier bemoeit met de campagnes voor het referendum. Obama vreest dat het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de unie een economisch drama voor de Britten wordt.

Burgemeester

De Londense burgemeester Boris Johnson noemt de waarschuwing van Obama dat de Britten achterin de rij komen te staan "belachelijk". "Het Verenigd Koninkrijk heeft in de afgelopen 43 jaar  geen handelsverdrag kunnen sluiten met de VS, juist omdat we in de EU zitten", zei hij.      

Obama, inmiddels op weg naar Duitsland, wees op zijn beurt op de lange handelshistorie tussen de twee landen. "Groot-Brittannië zou een akkoord niet sneller kunnen sluiten dan de EU. Maar gezien onze langdurige relatie zouden we pogingen om tot een akkoord te komen niet verwerpen", aldus de president.       

Niet alleen de president is tegen een Brexit. Ook de Democraat Hillary Clinton wil dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft. De kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen noemt de trans-Atlantische samenwerking essentieel. ''De samenwerking is het sterkst als Europa verenigd is'', aldus Clinton via haar adviseur.

Video: Brexit in 60 seconden

In 60 seconden: Brexit
In 60 seconden: Brexit

Animatie door: In60seconds