Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) zou Britse huishoudens 4.300 Britse pond per jaar kosten.

Dat staat in een rapport van de Britse regering waarin de economische kosten van een Brexit worden geraamd, meldt Financial Times maandag.

Het Britse ministerie van Financiën gaat ervan uit dat het inkomen van Britten door een Brexit tegen 2030 zo'n 6 procent lager zal uitvallen.

Dat komt neer op een verschil van 4.300 Britse pond (zo'n 5.400 euro) per jaar, in vergelijking met een scenario waarin het Verenigd Koninkrijk wel in de EU zou blijven.

Armer

Een Brexit zou de Britten "permanent armer maken", meent de Britse minister van Financiën George Osborne. 
"De analyse van het ministerie van Financiën laat zien dat bij elk aannemelijk alternatief voor een Brits lidmaatschap van de EU, we een minder open en minder verbonden economie zullen krijgen", stelt Osborne.

"Niet alleen met Europa, maar ook met de rest van de wereld." Volgens de minister leidt het tot minder handel, investeringen en bedrijvigheid.

Gekleurd

Voorstanders van een Brexit benadrukken dat de overheid tegen een vertrek uit de EU is en dat de uitkomsten van het rapport daardoor gekleurd zijn.

De Britten mogen zich op 23 juni tijdens een referendum uitspreken over het lidmaatschap van de EU.

Video: Brexit in 60 seconden

Animatie door: In60seconds