De burgemeester van Londen heeft zijn hogere ambtenaren dinsdag verboden om zich uit te spreken voor een verder verblijf van het Verenigd Koninkrijk in de EU. 

Boris Johnson, die zich onlangs opwierp als aanvoerder van het 'Brexit-kamp', deed dat volgens de BBC via zijn stafchef.  De burgemeester van Londen heeft het spreekverbod dinsdag echter ook weer razendsnel ingetrokken. 

Ambtenaren  hadden eerder een e-mail gekregen waarin zij worden gewaarschuwd dat ze wel het standpunt van de burgemeester mogen verkondigen, maar daar openlijk geen afstand van mogen nemen.

Volgens de BBC was de boodschap tegengesteld aan de mening die Johnson elders verkondigt. Dan vindt hij dat er een vrije discussie moet zijn. Johnson beschuldigt de campagneleiders van het pro-EU kamp ook dat zij tegenstanders monddood willen maken.

'Schandalig'

Johnson noemde het bijvoorbeeld "schandalig" dat de chef van de Britse Kamer van Koophandel, John Longworth, werd geschorst na opmerkingen over Groot-Brittannië en de EU. Longworth had verkondigd dat een vertrek uit de EU beter voor het land zou zijn. Hij zei er bij dat hij op persoonlijke titel sprak. Hij nam ontslag nadat hij werd geschorst.

Diverse politici, vooral van de linkerzijde, beschuldigen Johnson nu van hypocrisie.