De Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron zegt dat zijn land vluchtelingen die het kanaal willen oversteken bij Calais niet meer zal tegenhouden als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.

"De dag dat deze relatie ten einde komt, zullen er geen migranten meer zijn in Calais", zegt Macron in een interview met de Britse krant Financial Times.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben de afspraak dat de Britten aan de Franse kant van het kanaal grenscontroles mogen uitvoeren om ongewenste migranten tegen te houden. Als het aankomt op een eventuele Brexit is Frankrijk niet van plan zich aan deze deal te houden.

Frankrijk is afgelopen week begonnen met het ontruimen van een groot vluchtelingenkamp in Calais. In de 'jungle' verbleven vluchtelingen die asiel willen aanvragen in het Verenigd Koninkrijk.

De economieminister gaf tevens aan de 'rode loper uit te willen leggen' voor bedrijven die het Verenigd Koninkrijk ontvluchten in het geval van een Brexit. Dat levert namelijk problemen op voor de handel tussen de Fransen en de Britten.