De zorgen over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zetten ook woensdag druk op de waarde van het Britse pond. De munt zakte daarbij naar de laagste waarde ten opzichte van de dollar sinds 2009.

Het pond noteerde woensdagochtend voor het eerst in bijna zeven jaar lager dan 1,40 dollar. Zo laag stond het pond de afgelopen decennia verder alleen in 2000 en 2001. De koers is deze week sterk gedaald, onder meer omdat de populaire politicus en de burgemeester van Londen Boris Johnson zich aansloot bij de voorstanders van een 'Brexit'.

Afgelopen weekeinde maakte premier David Cameron bekend dat de Britten op 23 juni mogen stemmen over de toekomst van hun land in de EU.

Akkoord

Vrijdag bereikte hij een akkoord met de andere EU-lidstaten over een aangepast Brits lidmaatschap. De waarde van het pond liep die dag nog op tot 1,44 dollar. Woensdag omstreeks 11.45 uur werd de munt voor 1,3915 dollar verhandeld.

Het pond sterling leverde ook in ten opzichte van de euro. Een pond kostte woensdagochtend iets minder dan 1,27 euro. Vrijdag stond de koers nog op 1,2940 euro. In vergelijking met de euro staat de Britse munt nu op nagenoeg het laagste peil sinds 2014.