Inwoners van het Verenigd Koninkrijk gaan op 23 juni naar de stembus om te bepalen of ze lid willen blijven van de Europese Unie, maakte premier Cameron zaterdag bekend tijdens een persconferentie.

"De keuze is in jullie handen", zei Cameron na oveleg met het Britse parlement. "Mijn keuze is duidelijk." Cameron bevestigde hierbij nog een keer dat hij achter het akkoord staat dat vrijdag werd bereikt in Brussel. 

De premier zei dat het de ministers uit zijn kabinet vrij zal staan op persoonlijke titel campagne te voeren voor of tegen het EU-lidmaatschap. De regering wil echter dat Groot-Brittannië lid blijft.

Cameron wist in Brussel een aantal concessies voor Groot-Brittannië binnen te slepen. In ruil hiervoor heeft hij toegezegd tijdens het referendum campagne te zullen voeren voor het behoud van het Britse lidmaatschap van de EU.

Cameron wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast.

Belang

Ook minister van Buitenlandse Zaken Theresa May zei voorafgaand aan de kabinetsbijeenkomst zaterdag dat het in het belang van Groot-Brittannië is om lid te blijven van de EU.

''De EU is verre van perfect en niemand moet eraan twijfelen dat deze deal deel moet uitmaken van een voortdurend proces van veranderingen en hervormingen'', zei May in een verklaring tegenover de BBC.

''Maar in mijn ogen is het omwille van de veiligheid, bescherming tegen misdaad en terreur, handel met Europa en toegang tot markten in de hele wereld in het nationaal belang om lid te blijven van de Europese Unie.''

Brits referendum over lidmaatschap EU op 23 juni
Brits referendum over lidmaatschap EU op 23 juni

Eerlijk

Volgens voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is de vrijdagavond gesloten deal "eerlijk voor Groot-Brittannië en eerlijk voor de andere 27 EU-landen".

De Nederlandse premier Mark Rutte noemde het akkoord goed nieuws voor alle lidstaten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt van een deal "die Cameron kan helpen om campagne te voeren om in de EU te blijven."