Eurocommissaris Frans Timmermans is niet van plan om tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland de Britten ervan te overtuigen om bij de Europese Unie te blijven.

Dat zegt Timmermans na afloop van een debat over Europa in Den Haag tegen NU.nl.

"De Britten kennende zitten ze niet te wachten op buitenlanders die ze gaan vertellen wat goed voor ze is", zegt Timmermans.

Hij ziet daarin ook geen rol weggelegd voor de Europese Commissie, waarvan Timmermans vicevoorzitter is. "Als het aan ons als Commissie wordt gevraagd om informatie te geven of mee te doen aan de discussie, dan zullen wij dat zeker doen. Maar we gaan de Britten niet vertellen wat ze moeten vinden", aldus Timmermans.

Referendum

Dit jaar schrijft de Britse premier David Cameron een referendum uit waarin de bevolking zich kan uitspreken over het lidmaatschap van de EU. Een eventuele uittreding wordt ook wel 'Brexit' genoemd.

Voorafgaand aan het referendum wordt er onderhandeld tussen Groot-Brittannië en Europa over hervormingen van de EU en de positie van de Britten daarbinnen.

Onderhandelaar

Cameron heeft nog geen positie ingenomen, maar Timmermans heeft er goede hoop op dat de Britse premier een goede overeenkomst weet te sluiten met Europa en zodoende toch de kant kiest om EU-lid te blijven. 

"Cameron is een goede onderhandelaar. Als hij in februari een goede overeenkomst sluit, dan ben ik ervan overtuigd dat hij zal knokken om er een meerderheid voor te krijgen", aldus de eurocommissaris.

In het debat over een 'Brexit' met Cameron kan premier Mark Rutte eventueel ook een rol spelen. Het is bekend dat de twee liberale regeringsleiders ook op persoonlijk vlak goed met elkaar overweg kunnen. "Dat kan nuttig zijn, zeker nu Rutte als premier van Nederland voorzitter is van de EU", zegt Timmermans daarover.