Wanneer Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) stapt, zal de Nederlandse economie dit, buiten de Britten zelf, het meest voelen. 

Dat is de conclusie van adviesbureau Global Counsel, dat onderzoek (pdf) heeft gedaan naar de mogelijke gevolgen van een zogeheten 'Brexit'.

In totaal hebben Nederlandse bedrijven voor 177 miljard euro investeringen in het Verenigd Koninkrijk. Deze investeringen leverden in 2013 9 miljard euro op, goed voor 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Onder andere Unilever, Shell en Phillips hebben sterke banden met de Britse markt. In 2013 exporteerden Nederlandse bedrijven voor 49 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk, wat een handelsoverschot opleverde van bijna 7 miljard euro.

Brexit

Ook voor de economische koers van de EU kan een Brits vertrek grote gevolgen hebben. Net als Nederland zijn de Britten groot voorstander van liberale markten en het openstellen van markten voor buitenlandse handel.

Met de aanwezigheid van Groot-Brittannië heeft het liberale blok binnen de Europese Raad een 'blocking minority' wanneer Duitsland meestemt. Hierdoor kunnen zij ondanks een minderheid in stemmen toch een voorstel tegenhouden. Bij een Brexit is dit niet meer mogelijk en verliest Nederland een belangrijke politieke partner.

Wat daadwerkelijk de gevolgen zullen zijn van een Brexit is afhankelijk van welke handelsrelatie Groot-Brittanië na de afsplitsing aangaat met de EU.