Ondernemers een zzp'ers die als gevolg van de coronapandemie kampen met psychische klachten, kunnen met hulp van de gemeente Breda de rest van dit jaar aankloppen bij speciale 'coaches'.

Het gaat om drie specialisten die zijn gecertificeerd en aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Bovendien voelen ze zich betrokken bij ondernemers en hebben ze ervaring met de problemen waarmee zij kampen.

Voucher

Bredase ondernemers die gebruik willen maken van deze service kunnen een voucher aanvragen. Die is macimaal 1500 euro waard en dat is genoeg voor een intake-gesprek en een aantal afspraken met de coach.

Wethouder Boaz Adank (Economie, VVD) benadrukt dat corona heeft geleid tot grote onzekerheid, financiële problemen en het verlies van dagelijkse routines. Met alle mogelijke gevolgen voor de mentale gezondheid van de ondernemers: "Daar willen we absoluut aandacht voor hebben. Met deze regeling krijgen Bredase ondernemers en zzp'ers dan ook de gelegenheid om, als ze daar behoefte aan hebben, te zorgen voor hun mentale gezondheid.''

Overleven

In de afgelopen twee jaar hebben burgemeester en wethouders al vaker voucherregelingen ingezet om lokale ondernemers te ondersteunen. Die waren vooral bedoeld om de bedrijven te laten overleven. De nieuwe regeling, die loopt tot 31 december van dit jaar, is heel specifiek bedoeld om de geestelijke gezondheid van de individuele ondernemer op peil te houden.

Zo is het de bedoeling dat de coaches helpen met 'de omgang met spanningen of sombere gevoelens, maar ook voor het vinden van nieuwe motivatie en het terugkrijgen van zelfvertrouwen'. "Dit geeft de ondernemer of zzp'er weer rust en ruimte voor mogelijkheden'', aldus Adank.