Alleen maar vegetarische maaltijden, geen bloemetje meer voor iemand die iets te vieren heeft en wegwerpbekers de deur uit. Zo hopen GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren de raad van Breda duurzamer te maken. Hun loon: verzet en verwijten.

"Je reinste betutteling." Peter Vissers (Breda Beslist) is snel klaar met het voorstel waarmee Sabine van Nispen (GroenLinks), met steun van D66 en PvdD, naar de raad is gestapt.

Groenste in de raad

Profileringsdrang, zegt Inge Verdaasdonk (SP): "Ben je daar raadslid voor geworden? Om mee te doen aan de wedstrijd: wie is de groenste in de raad?"

"Waar houdt dit op? Wordt straks ook melk verboden?" wil Marnix van Woudenberg (Forum voor Democratie) weten. En Sven Planken (VVD) vreest dat op termijn de bitterbal wordt afgeschaft: "Dat is voor de gemiddelde VVD'er verschrikkelijk."

Goed voorbeeld

Van Nispen deed donderdagavond haar best om haar collega's te overtuigen van het goede voorbeeld dat de raad moet geven, wanneer van de Bredase burger ook duurzaam gedrag wordt verlangd. Het hielp niet, ook al zei Iwan Dienjes (LPF) het geen probleem te vinden wanneer plastic bekers voor altijd verdwijnen uit het stadhuis.

Bitterballenmotie

In reactie op Van Nispens voorstel kwam Vissers zelfs met een eigen motie: halverwege een raadsvergadering komen er bitterballen langs, inclusief een 'vegetarisch en gezonder alternatief'.

Het debat liep zo hoog op dat, voor de lieve vrede, werd besloten dat de fractievoorzitters het hier buiten de raadszaal om nog eens over gaan hebben.