Een vrouw (22) uit Zevenbergen die vorige week donderdagavond in de Karnemelkstraat in Breda is aangehouden, moet zich voor de rechter verantwoorden vanwege het beledigen van een agent.

Een politieman sprak de vrouw donderdagavond rond 18.50 uur aan, omdat ze samen met haar zus door een rood stoplicht liep. Volgens de agent weigerde de 22-jarige vrouw mee te werken, gaf geen identiteitsbewijs, schold de agent uit en ging ook nog eens in verzet toen zij te horen kreeg dat ze werd aangehouden. Aangezien de vrouw zich tegen de aanhouding verzette, heeft de agent fysiek geweld gebruikt.

ID-kaart

De zus van de vrouw heeft op Facebook haar versie van de gebeurtenissen opgetekend. Daarnaast zijn er gefilmde fragmenten van de aanhouding op Facebook geplaatst. De zus schrijft dat beide vrouwen wel degelijk hun ID-kaart hebben laten zien. Ze beschuldigt de agent van machtsmisbruik.

Volgens de politiewoordvoerder heeft de agent echter diverse malen aan de vrouw gevraagd om mee te werken. Toen dat niet gebeurde, is ze tegen de grond gewerkt en met geweld aangehouden. "Het houdt een keer op." Ook omstanders bemoeiden zich met de zaak. Een 45-jarige man uit Breda is daarop ook aangehouden.

Verwondingen

Door het verzet van de verdachte liep de agent kleerscheuren en verwondingen op. In het ziekenhuis is er verder onderzoek gedaan naar zijn letsel. "Dit bleek uiteindelijk mee te vallen, maar agressie en geweld tegen politiemensen is onacceptabel", aldus de politiewoordvoerder.

Filmbeelden

De filmbeelden zijn bij de politie bekend. "Hierop is te zien dat de agent geweld moet gebruiken, aangezien de vrouw niet meewerkend was en geweld tegen de agent gebruikte. De politie past uiteraard niet graag geweld toe, maar als de situatie daarom vraagt, dan mag zij dit wel gebruiken. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen agenten wordt niet getolereerd. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist", zo schrijft de politie in een persbericht.

Beledigen

De 22-jarige vrouw uit Zevenbergen heeft een nacht in de cel doorgebracht en is met een dagvaarding voor het beledigen van de agent weggestuurd. Ze zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.