In de eerste negen maanden van dit jaar is er in Breda aanzienlijk minder vaak ingebroken in een woonhuis dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit recent bijgewerkte cijfers van de politie.

In Breda werd in de periode van januari tot en met september 190 keer ingebroken in een woning. Dat is ruim 36 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar toen de politie 300 woninginbraken registreerde.

Voor heel Nederland staat de teller tot en met september dit jaar op bijna 17 duizend, blijkt uit cijfers van de politie. Dat is gemiddeld 59 keer per dag. Het aantal woninginbraken ligt dit jaar wel flink lager dan vorig jaar. Dit jaar telden vooral februari, maart en april relatief weinig inbraken omdat er toen een avondklok van kracht was. Na de opheffing van de avondklok sloeg het dievengilde wel weer vaker toe, al zijn de aantallen alsnog aanzienlijk lager dan in de afgelopen twee jaar.

In het leeuwendeel van de Nederlandse gemeenten zijn dan ook, net als in Breda, minder inbraken geregistreerd. Dit geldt echter niet voor alle gemeenten. Een opvallende uitschieter is Midden-Groningen waar het aantal insluipingen bijna verdubbelde tot 81 inbraken. Ook in Helmond, Wijchen en Wijk bij Duurstede werd tientallen keren vaker ingebroken.

In Zeist en Baarn registreerde de politie dit jaar in verhouding tot het aantal inwoners de meeste inbraken. In Zeist was het tot en met september 175 keer raak, wat neerkomt op 27 inbraken per tienduizend inwoners. In Baarn waren dit er 56, wat goed is voor zo'n 23 woninginbraken per tienduizend inwoners. Andere gemeenten waar relatief vaak werd ingebroken zijn Vlaardingen, Laren, De Bilt en Kerkrade.