De voorraad bloedbuisjes in een aantal ziekenhuizen stokt. De leveranties van de glazen buisjes die veelal in het Verre Oosten worden gemaakt, ondervinden nog altijd de nadelen van de blokkade eerder dit jaar in het Suezkanaal door het containerschip Ever Given.

Eén van de getroffen ziekenhuizen is het Amphia. "We hebben op dit moment geen tekorten, maar het is inderdaad waar dat we minder buisjes geleverd krijgen", zegt woordvoerder Conny Feskens. Ook het Tilburgse ziekenhuis ETZ zou met het probleem kampen.

Een andere reden voor de verminderde leveranties zouden de fors gestegen grondstoffen zijn waarvan de buisjes worden gemaakt. In het Amphia zijn inmiddels voorzorgsmaatregelen getroffen voor het geval er nog minder buisjes beschikbaar mochten komen.

Feskens: "In dat geval stappen we over op andere buisjes die net een slagje groter of kleiner zijn dan waar we normaal mee werken. Daar zijn er nog voldoende van. En mocht dat op een gegeven moment ook een probleem worden dan wordt er gekeken of de aanwezige voorraad die er nu bij grote afnemers van de buisjes is, herverdeeld kan worden."

Bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is het probleem rond de bloedbuisjes niet bekend.