Absurd of niet, de paaltjes die de gemeente Breda heeft geplaatst langs de dreven in het noordelijk deel van het Ulvenhoutse Bos staan er niet voor niets en blijven er dan ook staan. Voor automobilisten blijft er in de directe omgeving nog genoeg parkeerruimte over.

Dat blijkt uit een brief die burgemeester en wethouders hebben gestuurd aan D66-raadslid Joyce de Goede.

Zij trok enkele weken geleden aan de bel, nadat een aantal bezoekers van het bos in actie kwam omdat ze zich ergerden aan de paaltjes. Ze spreken van een 'bizar palenplan' en voelen zich gepasseerd: 'Niemand is vooraf geïnformeerd.'

De Goede wilde weten waarom er in de bermen van Huisdreef, Sint Annadreef en Royaaldreef houten paaltjes zijn geslagen. "Om het Ulvenhoutse Bos te beschermen", laat het college weten.

Het project maakt deel uit van het natuurbeheerplan voor het bos. In de bermen groeien niet alleen bijzondere planten als de bosanemoon, er liggen ook wortels van bomen. Die kunnen worden beschadigd door de druk van geparkeerde auto's. In het ergste geval kan dat leiden tot gevaarlijke situaties, omdat er takken kunnen vallen van stervende bomen.

Automobilisten moeten er rekening mee houden dat hun aanwezigheid in het Ulvenhoutse Bos niet als eerste prioriteit wordt beschouwd. Burgemeester en wethouders onderzoeken hoe de voorzieningen voor fietsers naar een 'hoger niveau kunnen worden getild'. Dat kan bijvoorbeeld door de ruimte voor fietsers te verbreden. "Zo wordt het aantrekkelijker om het bos op andere manieren dan met de auto te bezoeken", aldus het college.

Genoeg parkeerruimte

Overigens blijft er volgens het college genoeg parkeerruimte over in de buurt van het Ulvenhoutse Bos: "Automobilisten kunnen hun auto parkeren bij Landgoed Wolfslaar en bij de begraafplaats de Lichtenberg. Daarnaast blijven een aantal parkeerplaatsen beschikbaar op de Huisdreef."

Bovendien is er ten zuiden van snelweg A58, 'op slechts enkele honderden meters van de Huisdreef', ook nog genoeg plek om te parkeren. Borden geven aan waar dat kan.