De grote brand op militair domein en natuurgebied Groot Schietveld in Brecht, net over de grens bij Zundert, is onder controle. Voor de hele provincie Antwerpen werd zaterdagmiddag 'code oranje', ook wel 'hoog brandgevaar', afgekondigd. Ongeveer 500 hectare (zo'n 750 voetbalvelden) is in rook opgegaan.

Zo'n zestig brandweermannen van verschillende korpsen hebben de hele nacht geblust. "De brand is omsingeld, maar er zijn nog kleine branden die oplaaien." Dat meldt het gemeentebestuur van Brecht zaterdagmiddag. Volgens de burgemeester van Wuustwezel is 75 procent van de brand geblust.

Sinds zaterdag geldt code oranje voor de hele provincie Antwerpen. Tijdens 'code oranje' worden natuurbeheerders en brandweer geacht zéér waakzaam te zijn. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt ook meer materieel en mankracht ingezet.

De brand brak vrijdag uit na militaire schietoefeningen. In Antwerpen regende het as, de rook was tot in de ruimte te zien en dreef tot honderden kilometers ver ons land in. Bij het bestrijden van de brand werden tot zaterdagmiddag ook Chinook-helikopters uit Gilze-Rijen ingezet.

Het provinciale rampenplan is sinds vrijdagavond niet meer van kracht. Er is teruggeschakeld naar de gemeentelijke fase. Wel moet iedereen extra alert zijn: er blijven zogenaamde hotspots actief, waar de hitte intens blijft. Die zijn in het militaire domein ook niet altijd even goed bereikbaar. De brand heeft zich echter niet verder uitgebreid, al kunnen er ook zaterdag nog wel rookpluimen uit het gebied opstijgen. Een helikopter bracht de situatie in beeld.

De gemeente Brecht meldt op haar Facebook-pagina dat ramen en deuren gesloten kunnen worden, als mensen last hebben van de rook. Camping Keienven in Gooreind (gemeente Wuustwezel) en de wijk rond de Fazantendreef werden vrijdag omstreeks 17.00 uur ontruimd. De bewoners van de camping en vierhonderd woningen in de buurt mochten zaterdagmiddag rond 16.00 uur weer naar huis.

Donderdag ook al branden op militaire oefenterreinen

De Kampweg (N133) tussen Wuustwezel en Brecht zal voorlopig dicht blijven. De gemeente Brecht raadt het verkeer richting E19 aan om om te rijden via Sint-Job-in-'t-Goor of Loenhout.

In Wuustwezel wordt als gevolg van de brand de Wuustwezelsteenweg afgesloten vanaf het kruispunt met de ring tot het kruispunt Dorpstraat/Bredabaan. De omleiding loopt via Sint-Job-in-'t-Goor.

Donderdagmiddag woedde op een militair oefenterrein in Schijf ook een grote natuurbrand, die was ontstaan na een oefening van Defensie. Ook in Vught woedde donderdagmiddag brand op een militair oefenterrein. Daar was de oefenende eenheid al enige uren vertrokken toen de brand werd ontdekt.