Bierbrouwerij AB InBev heeft een kort geding tegen de uitbaters van Café de Kastelein aan de Vismarktstraat in Breda verloren. De bierbrouwerij vroeg om ontruiming van het pand vanwege een forse huurachterstand, maar de rechter vindt dat er geen spoedeisend belang is.

Tijdens de zitting kwamen AB InBev en de uitbaters al een voorlopige betalingsregeling overeen om een begin te maken met de schuldaflossing. De biergigant hield echter vast aan een uitspraak van de rechter als een stok achter de deur als het café de regeling niet zou naleven.

Maar de rechtbank is niet van plan daaraan mee te werken. De rechter oordeelt dat het enige belang dat AB InBev heeft aangevoerd, is dat de huurachterstand niet verder oploopt. Maar omdat de huurovereenkomst niet wordt ontbonden door een ontruiming, loopt die achterstand toch verder op.

Bovendien acht de rechter het niet waarschijnlijk dat er een nieuwe huurder wordt gevonden, aangezien kroegen dicht moeten blijven vanwege de coronamaatregelen. Ook financiële redenen spelen geen rol, omdat de brouwer niet heeft tegengesproken over een sterke financiële positie te beschikken. De rechter bekrachtigt wel de regeling die beide partijen hebben getroffen.