Burgemeester Paul Depla heeft een noodverordening afgekondigd voor delen van Breda. De verordening geldt vanaf maandagmiddag 17.00 uur. Aanleiding is dat na de eerdere rellen zondagavond in de wijk Tuinzigt, een groep mensen elkaar opnieuw oproept om te gaan rellen, aldus de gemeente maandag in een persbericht.

De noodverordening geldt voor de wijken Centrum (inclusief het Valkenberg Park), Hoge Vucht, Doornbos-Linie, Tuinzigt en Haagpoort.

De verordening houdt in dat niemand zich mag ophouden in het gebied zonder redelijk doel, niemand zijn of haar gezicht volledig mag bedekken, niemand mag samenscholen en er is een verbod op vuurwerk en objecten die als wapen kunnen worden gebruikt.

"Met afschuw heb ik gekeken naar de beelden van de rellen in ons land, en helaas ook in onze stad. Met gezond verstand is niet te begrijpen dat deze relschoppers hun eigen stad vernielen, daarbij geweld gebruiken en angst zaaien", laat Depla maandag weten.

"Winkeliers worden enorm zwaar getroffen door de vernielingen. Zij mogen vandaag het puin ruimen van deze lui die geen oog hebben voor het leed dat ze mede-Bredanaars hiermee aandoen. Ik ben genoodzaakt deze noodverordening uit te vaardigen om zo de relschoppers die door blijven gaan verder te beperken in hun bewegingsvrijheid en ze aan te pakken."