"Jongeren brengen in deze coronatijd grote offers. Vandaar dat we ze perspectief moeten bieden. Laten we kijken wat we kunnen organiseren", zegt de Bredase burgemeester Paul Depla donderdag in een reactie op de oproep van Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

Bruls zei woensdag dat het verstandig is om tijdens de jaarwisseling actviteiten en evenementen voor jongeren te organiseren.

Hoewel er in coronatijd een verbod is om in groepen samen te komen, verwacht Bruls dat mensen rond Oud en Nieuw hun eigen plan trekken, met mogelijk allerlei problemen tot gevolg. Die wil hij voor zijn en daarom roept hij op om activiteiten te regisseren en onder begeleiding te laten plaatsvinden.

Bruls wil hiermee de veiligheid tijdens de jaarwisseling waarborgen. Depla steunt die oproep "van harte", al is zijn streven niet ingegeven uit veiligheidsoverwegingen.

Wat Depla betreft staat vooral het welzijn van jongeren voorop. "Velen zitten thuis achter hun computer les te volgen. Er is een gebrek aan stageplaatsen. Uitgaan is er nauwelijks meer bij en onderling kunnen ze ook weinig bij elkaar komen", zegt Depla.

Depla: Problemen van jongeren niet bagatelliseren

"Daarom vind ik dat je de problemen van jongeren niet mag bagatelliseren. Zij brengen een groot offer, terwijl ze weliswaar besmet kunnen raken met het coronavirus, maar er relatief gezien weinig zieken in die leeftijdscategorie zijn."

En dus, zegt Depla, zou het goed zijn dat als de komende tijd onderzocht wordt wat mogelijk is om voor jongeren toch het een en ander te organiseren in de decembermaand met Oud en Nieuw als belangrijkste moment.

De oproep van Bruls leidde tot verbazing bij sommigen in de zorg. Zo sprak directeur Peter Langenbach van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam van een "slecht plan", waarbij hij refereerde aan de ziekenhuizen die nog vol liggen met coronapatiënten.

Burgemeester Depla vindt echter niet dat je op voorhand bepaalde initiatieven mag en kunt uitsluiten. "Laten we nu eerst kijken wat er wél mogelijk is, zonder dat we op voorhand zeggen wat allemaal niet kan."