Het plan van Summa Vastgoed om op de kop van de Haagdijk 25 appartementen in twee bestaande panden te bouwen moet van de gemeente Breda terug naar de tekentafel.

"Ik heb waardering voor iedereen die wil investeren op de Haagdijk. Het is tenslotte een straat die er stap voor stap op vooruit gaat. Maar dan moet het wel een levendige inloopstraat blijven. Dat betekent winkels op de begane grond", zegt wethouder Paul de Beer (Stedelijke Ontwikkeling, D66).

Winkels worden woning

Ontwikkelaar Summa uit Terneuzen heeft in mei van dit jaar het plan ingediend om een compleet appartementencomplex in de twee winkelpanden onder te brengen. Daarbij zouden ook bergingen en een voormalig pakhuis achter de panden worden betrokken. De benedenverdieping, waar tot nu toe altijd winkels waren gevestigd, wordt omgebouwd tot woning.

Met dat laatste kan de gemeente Breda niet akkoord gaan. Dat blijkt uit een collegevoorstel waarin staat dat dit initiatiefplan als "ongewenst" wordt beschouwd. Het stadsbestuur baseert zich daarbij ook op een advies van de stuurgroep Haagdijken. Die heeft aangegeven "een sterke voorkeur te hebben voor het behoud van de commerciële ruimtes op de begane grond".

Daar is ook wethouder De Beer het mee eens: "Het is prima dat er plannen worden gemaakt voor woningen aan de Haagdijk. Maar niet op de begane grond. Het moet namelijk wel een levendige straat blijven." Bovendien vindt de wethouder 25 kleine appartementen op een betrekkelijk krappe oppervlakte net iets te veel van het goede: "Ik zou wel wat meer diversiteit willen zien."

Toch gooit De Beer de deur niet dicht: "Als de ontwikkelaar zijn huiswerk over doet, dan komen we er misschien alsnog uit."

Een woordvoerder van Summa laat weten dat de projectontwikkelaar "gaat kijken wat er met de opmerkingen van de gemeente kan worden gedaan". Maar of er een aangepast plan komt kan hij nog niet zeggen.