Geen kleurrijke verlichte stoet van tractoren door de polders van de gemeente Drimmelen dit jaar. En ook geen lichtjesstoet in Prinsenbeek. De organisaties van beide optochten zien het niet zitten met de beperkingen die momenteel gelden door het coronavirus, een evenement met publiek te organiseren.

Tractors by Night, de stoet met verlichte tractoren door de gemeente Drimmelen, is al jaren een begrip in de regio. Deze editie zit er begin 2021 niet in, zegt organisator De Eerste Drimmelense Tractoren Oldtimer Vereniging.

Bestuurslid Thijs Jansen: "We hebben de stekker er vorige week uitgetrokken. De gemeente Drimmelen heeft aangegeven dat wij als organisatie aansprakelijk zijn voor elke persoon langs de route staat. Dat is een verantwoordelijkheid die wij niet willen dragen."

De organisatie vindt het jammer dat ze de optocht een jaar moet overslaan, maar volgens Jansen is er vanuit deelnemers enkel begrip voor het besluit. "Iedereen snapt wel dat we die aansprakelijkheid niet op ons willen nemen."

Vorig jaar reden er 43 voertuigen mee door de gemeente Drimmelen. Jansen: "We pakken de draad volgend jaar sowieso weer op en hopen begin 2022 met minstens zoveel voertuigen weer door de gemeente te rijden."

Ook geen lichtjesstoet in Prinsenbeek

Ook de lichtjesstoet door Prinsenbeek is afgelast. Die rijdt normaal gesproken op de laatste zaterdag van december door het dorp, met aansluitend de lampionnenoptocht van WinterWonderBeek.

"We hebben overleg gehad met de organisaties van de verlichte tractoroptochten in Drimmelen en Sprundel en zijn allemaal tot de conclusie gekomen dat het met corona niet te doen is", zegt Wim Renne van de Beekse organisatie.

"Het is zonde als ze er veel tijd en werk insteken en we het alsnog afblazen, terwijl nu eigenlijk al duidelijk is dat we de veiligheid van zowel deelnemers als publiek niet kunnen garanderen."

Ook in Prinsenbeek gaan ze ervoor volgend jaar wel weer een lichtjesstoet te houden. Renne: "Een onderbreking van één jaar door overmacht, dat gaat niet het einde van dit evenement zijn."