De gemeente Breda en waterschap Brabantse Delta gaan de waterkwaliteit in de Bredase singels meten. Aan de hand van de meetgegevens kunnen mensen over een aantal maanden via een app zien wanneer het veilig is om op en in het water te zijn.

Volgens de gemeente Breda is een dergelijke app nodig, want de singels worden steeds intensiever gebruikt. "Er wordt ook regelmatig gezwommen in het water. Begrijpelijk, want in warme periodes zorgt het water in de stad voor verkoeling. Daarom willen we beter in kaart brengen wanneer het veilig is", zegt wethouder Paul de Beer.

De waterkwaliteit voor recreatie wordt op dit moment alleen gemeten in de zwemplassen, zoals de Galderse Meren en de Asterdplas. In andere waterpartijen, zoals de singels, kunnen er bij harde regen stoffen van landbouwpercelen afspoelen of kan de riolering tijdelijk overbelast raken. Hierdoor kunnen er ziekteverwekkers in het water komen.

In de singels wordt als proef deze zomer speciale meetapparatuur getest die de app vult met de juiste data over de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Zo weten mensen wanneer het veilig is. Bij de Koning Willem-Alexanderbrug ligt de komende maanden een ponton in het water met een zeecontainer waarin de meetapparatuur staat.

De gemeente en waterschap Brabantse Delta werken nauw samen omdat er kennis opgedaan kan worden over nieuwe meettechnieken die breder toepasbaar zijn in het onderzoek naar de kwaliteit van het oppervlaktewater. De meetapparatuur is afgelopen vrijdag geplaatst. Over een aantal maanden worden de eerste resultaten verwacht.