Het Amphia ziekenhuis in Breda heeft sinds zaterdag achttien coronapatiënten uit voorzorg overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in het land.

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zei deze week dat de druk op de intensive cares vooral in Brabant erg groot is. Dat terwijl er in het noorden van Nederland amper coronapatiënten op de intensive care liggen.

Door patiënten nu al te verplaatsen naar andere ziekenhuizen, is het Amphia voorbereid op de komst van nieuwe ernstig zieke coronapatiënten. Het Amphia verwacht komende dagen namelijk een grotere toestroom van COVID-19-patiënten.

Het Bredase ziekenhuis heeft op de intensive care in totaal ruimte voor dertig patiënten. Andere COVID-19-patiënten worden in het Amphia op speciaal daartoe ingerichte afdelingen in isolatie verzorgd, op de zogenaamde cohortafdelingen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.