Burgemeester Paul Depla heeft Bredanaars woensdag toegesproken in een Facebook-bericht. Hij roept inwoners op om tijdens de coronacrisis met elkaar verbonden te blijven en goed voor elkaar te zorgen.

"De voor Breda zo typerende saamhorigheid hebben we nu hard nodig", laat de burgemeester weten.

Depla roemt de GGD, huisartsen en alle medewerkers van het Amphia Ziekenhuis. "Hun inzet is goud waard. Hoe bewonderenswaardig dat is, kan ik niet vaak genoeg herhalen. Daarom verdienen zij steun en respect van ons allemaal."

"Het applaus dat op vele plekken georganiseerd wordt, spandoeken van onze NAC-supporters bij het Amphia en het rode hart dat sinds dinsdag op ons provinciehuis te zien is, zijn daar prachtige voorbeelden van."

Ook zegt de burgemeester dat alle initiatieven die ontstaan zijn om anderen te helpen hem trots maken en roept hij op om ondernemers extra te steunen. "Beloon de creatieve ideeën van onze ondernemers. Bestel en koop bij hen die nieuwe broek, die kop koffie to go en ervaar het thuis nuttigen van een heerlijke lokale vijfgangenmaaltijd. Zo kunnen wij allemaal ons steentje bijdragen en onze lokale ondernemers een hart onder de riem steken."

"Fysiek moeten we afstand houden, maar mentaal zijn we dichter bij elkaar dan ooit", aldus Depla.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.