De helft van de bedden op de intensivecareafdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda is inmiddels gevuld met coronapatiënten. Het gaat om vijftien gevallen. In totaal worden in het ziekenhuis 34 mensen met het coronavirus verzorgd.

De situatie op de intensive care van het Amphia Ziekenhuis verandert dagelijks. Sinds dinsdag zijn er drie nieuwe coronapatiënten op de afdeling gekomen.

Coronapatiënten worden op speciaal daarvoor ingerichte afdelingen in isolatie verzorgd, de zogenaamde cohortafdelingen. Vanaf het begin van het uitbreken van het COVID-19-virus zijn in het Amphia Ziekenhuis zeven mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Het Amphia Ziekenhuis heeft alle operaties en niet-urgente afspraken bij de poliklinieken uitgesteld. Spoedoperaties en operaties die niet uitgesteld kunnen worden, gaan wel door. Personen wier operatie niet doorgaat, worden hierover telefonisch op de hoogte gesteld.

Woensdag heeft het ziekenhuis hulp gekregen van medewerkers van de gemeente om de drukte enigszins op te vangen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.